Интериор, Технологии

Комини Schiedel – 30 ГОДИНИ гаранция за енергоефективност и пожаробезопасност

Нищо не може да се сравни с емоционалната привлекателност на живия огън у дома. За съжаление, все още у нас повечето сгради нямат истински комини, а въздуховоди и вентилации, които незапознатите наричат комини – изградени от „коминни тела“. Малко са фирмите, които монтират истински комини, а не вентилационни тела, за да могат хората да се насладят на жив огън в своето жилище. Освен да дава уют и топлина, отоплителната система трябва да бъде безопасна, енергоефективна и екологична, а това зависи от надеждността и тягата на коминната система.

Коминна система е съвсем различен продукт от вентилационната! Тъй наречените “коминни тела“ познати на българския пазар, всъщност са вентилационни, а разликите между двете са много и то значителни. За да наречем една система коминна, то нейните коминни тела трябва да отговарят на три основни характеристики:

  • да не пропускат киселинен кондензат, нито през фугите на свързване, нито през себе си
  • да не се напукват или разпадат при нагряване и високи температури
  • сечението – тягата на комина, да е съобразена с уреда/те (печка/котел на пилети/дърва/газ)

Тъй наречените „коминни тела“, които всъщност са нищо повече от вентилационни системи не отговарят на нито едно от тези условия. Реално почти няма сграда в България (с малки изключения), която да притежава пожаробезопасен и енергоефективен комин, а контрол от страна на държавата липсва. За пример можем да посочим училището в гр. Карнобат, което през 2016 г. изгоря непосредствено след основен ремонт.

Основна характеристика на комина е неговата енергийна ефективност и пожаробезопасност. Оптималната работа на печката, камината или котела е в пряка зависимост от тягата на комина. Когато той и уредът работят ефективно, горивният процес е пълен, КПД-то е високо, т.е. има по-пълно изгаряне и следователно по-малко вредни частици, изхвърлени в атмосферата. Воден именно от принципите за високо качество, енергоефективност и екологичност,  европейският пазарен лидер Schiedel непрекъснато развива и подобрява продуктовата си гама от коминни системи. Компанията доставя на българския пазар всички видове комини, предназначени за отвеждане на изгорели газове от уреди, работещи с твърди, течни и газообразни горива, при високо и ниско налягане.

В България се доставят всички коминни системи, Schiedel системите Uni Plus, Multi и Klasik можете да намерите в търговската мрежа и складове за груби строителни материали на територията на държавата.

Керамиката, от която се произвеждат керамичните комини на Schiedel, е уникална – състои се от 5 вида различна глина. Това е техническа керамика, която не пропуска киселинен кондензат и издържа на много високи температури (над 1200 градуса по Целзий).

Schiedel има решения, както за еднофамилни жилищни сгради, така и за многофамилни, а също и за промишлени обекти.

Компанията оказва техническа помощ на проектанти, архитекти и ОВК инженери при избора и специфицирането на коминни системи. На марката Schiedel се доверяват едни от най-реномираните строителни компании като „Мират Груп“ и „Артекс Инженеринг“ АД, които монтират коминните системи в своите жилищни многоетажни обекти.

Специално разработената коминна система Schiedel MULTI дава възможност газовия котел да бъде монтиран на най-удобното място в съответното помещение, а не задължително на външна стена.

Коминните системи Schiedel се обслужват лесно и гарантират комфорт и сигурност при дългогодишна експлоатация.

Цената на продуктите с марка Schiedel е повече от конкурентна. Така например цената на коминна система за апартамент, е равна на цената на половин тон пелети. Инвестицията се възвръща за по-малко от 2 години.

От марката споделят, че за тях енергийно-ефективните сгради с високо качество на комини, печки, котли и вентилационни системи са по-добрите сгради.

Научете повече за марката, техните продукти и услуги тук – Schiedel.bg