Бизнес и Политика

Накъде ще поеме диалогът между Китай и Балканите?

Между 3 и 5 юни в черноморския комплекс „BlackSeaRama“ в курорта Балчик ще се състои международна конференция, посветена на диалога и перспективите за сътрудничество между Китай и Балканите . Форумът се организира от китайската неправителствена организация RimPac и Института „Иван Хаджийски“.

Конференцията ще се състои от три последователни сесии, които ще се фокусират върху стратегиите на Китай за сътрудничество с Европа и Балканите, особено с оглед на инициативата „Пояс и път“. Участниците във форума ще дискутират и възможностите и рисковете, свързани с формирането на бъдещи балкански политики в сътрудничество с Китай. Предвидена е и кръгла маса, която да събере лектори от балкански държави и Китай.

Това е първият по рода си подобен форум, организиран с помощта на неправителствена организация от Китай, а България и Балканите са избрани като първа дестинация, акцентират организаторите.

Очаква се участие в конференцията да вземе посланикът на Китай у нас – Н.Пр. Дун Сяодзюн. Патрон на събитието е вицепремиерът Красимир Каракачанов, ще участват и вицепремиерът Марияна Николова, анализатори и изследователи от Китай и балканските страни.

В България специално за събитието идва проф. Гуо Лонг, президент на института RimPac, вицепрезидентът Нелсън Уонг, проф. Ша Ли Пинг -шеф на департамента на международни работи и публични политики на университета в Тонгджи, и много други.

Политолози и социолози, сред които Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Борис Попиванов, ще са част от събитието. Участие ще вземат също политици, учени, общественици и изследователи от Албания, Гърция, Северна Македония, Румъния и Сърбия.