България Север

Помагаща в „лова на измамници“ баба даде над 1 300 лева и злато

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Въпреки предупрежденията и възможните сценарии за извършване на телефонни измами, нова жертва попадна в клопката на схемаджиите, действащи в Габрово и региона.

Този път потърпевша се оказа 79-годишна жена от Габрово, която им предаде 1 320 лева и златни накити, на стойност 150 лева. Измамата е била извършена вчера, 5 юни.

Престъпниците и този път са използвали добре позната, но за съжаление работещата особено сред възрастното население схема, тази за „оказване на съдействие на полицията“.

Бабата обяснила пред разследващите, че към 14.00 ч. непознат мъжки глас й се обадил на домашния телефон. Представил се за полицай, като й обяснил, че в момента се провеждала операция по задържане на измамници и тя можела да помогне на полицията.

Мнимото ченге успял да я убедил да даде наличните си средства, които после след арестуването на бандитите щели да й бъдат върнати.

Възрастната дама повярвала на скалъпената история и без много да помисли, че може да бъде измамена се доверила на гласа в слушалката, като предала на телефонните измамници наличните си 1320 лв. и златни накити, за около 150 лв.

Предприети са оперативни действия за установяване на извършителя на престъплението, които се провеждат в рамките на започнатото досъдебно производство.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Хора! Предупредете възрастните си родители и близки. Говорете с тях да не дават пари на непознати, дори представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

От полицията за пореден път апелират и призовават гражданите да не се поддават на манипулации.

Полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата. Институциите не събират пари на ръка. Не помагайте на измамниците! Не им съобщавайте номера си на мобилния телефон и адреса си!

Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Дори отсрещната страна да настоява да останете на линия, затворете телефона и позвънете на най-близките си хора и на тел. 112.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.

Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами са:

• Оказване на съдействие при провеждане на полицейска акция по залавяне на измамници
• Спешна операция на роднина, за която са нужни допълнителни пари
• Внасяне на гаранция за освобождаване на близък човек от арест
• Печалба от томбола или телевизионна игра
• Баене за разваляне на магия, и още много сценарии с цел телефонните измамници да вземат Вашите пари.

Бъдете бдителни и при съмнение проверявайте получената информация, включително и в институциите, от чието име ви се обаждат за съдействие, категорични са от ОДМВР – Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Помагаща в „лова на измамници“ баба даде над 1 300 лева и злато е публикуван за пръв път на Gabrovo News.