Интериор, Технологии

Металните коминни системи Schiedel – правилното решение за всеки тип сгради и горива

Както говорехме в предишната ни статия, в България все още липсва разбиране за разликата между въздуховоди и коминни системи. Комините у нас се правят или от бетонни блокове, или от тухли, които неправилно се наричат „коминни тела“, тъй като са подходящи само за вентилиране, но не и за комин.

Пазарният лидер в Европа – Schiedel има варианти на коминни системи за всякакъв тип сгради и видове горива. Системите са изпълнени и от различни видове материали – неръждаема стомана или техническа керамика. От всичките 21 фабрики в Европа, в които се произвеждат коминните системи на Schiedel, само в 2 от тях се произвеждат най-висококачествените метални коминни системи. Едната е в Уошингтън, Великобритания, а другата е в Теплице, Чехия.

Металните коминни системи на Schiedel са изключително подходящи, както за еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, така и за производствени нужди, за различни видове горива. Важно е да се подчертае, че металните коминни системи на компанията имат редица отличителни предимства. Те са с по-олекотена конструкция, лесни са за монтаж и могат да следват линията на сградата. Могат да се използват за транспортиране на флуиди и промишлени газове. Стандартно вътрешната тръба е изработена от стомана с код 1.4404, с дебелина 0.5 мм, докато външната тръба е изработена от стомана с код 1.4301, с дебелина 0.6 мм. Хубавото е, че може да се поръчат с дебелина на стената 1 мм и дебелина на изолацията 50 мм, както и оцветяване по RAL на външната обвивка, а тръбите могат да бъдат с различна големина – от Ф80 до Ф1200 см.

Schiedel предлага решения за всички видове сгради – еднофамилни, многофамилни, промишлени решения, чрез различни по предназначение метални коминни системи:

Flex

Kerastar

Prima Plus

HP 5000

ICS

FLEX система

Използва се при вече съществуващи комини на газ, течно гориво и котли, работещи с всякакво гориво, включително печки и открити камини.

Предимства на FLEX тръбите:

  • гъвкавата тръба от неръждаема стомана предназначена за употреба при котли на дърва и твърдо гориво, където температурите на димните газове работят непрекъснато около 400° C;
  • може да се използва за кондензационни газови и котли с течно гориво, където температурата на димните газове е под 200° C;
  • специалната изработка, предотвратява изпускането на газ навън от системата (тройно заключваща);
  • най-висока устойчивост на корозия;
  • дълбоките гънки са за висока устойчивост на смачкване и по-голяма гъвкавост при монтаж;
  • при монтаж спойката устоява на тежестта на издърпване и осигурява правилното наместване;
  • гладката вътрешна повърхност осигурява по-ниско съпротивление;
  • CE тестван и одобрен заедно с гамата от продукти за монтаж;

 

Prima Plus система

Prima Plus e еднослойна коминна система, без топлоизолация. Тя е предвидена за саниране на съществуващи комини. Тръбите са лазерно заварени. Създадена е за котли, използващи твърдо гориво, газ и течно гориво. С непрекъсваща работна температура до 600°C.

Предимства:

  • Подходяща е за използване, както за саниране на съществуващ комин, така и за изграждането на нова димоотводна система.
  • Използва се за котли на кондензиращи газове и течно гориво, където температурата за отвеждане на изгорелите газове не надвишава 200°C.
  • Може да се използва и при котли на дърва и твърдо гориво, където температурите на димните газове работят непрекъснато около 400 ° C.
  • Благодарение на връзките и уплътненията се предотвратява изпускането на газ навън от системата.
  • Дебелина на стената 0,6 и 1mm.
  • Подходяща за всички видове горива.
  • Най-висока устойчивост на корозия.
  • Висока температурна устойчивост.
  • Лазерно споени стени.
  • Работи при позитивно налягане от 200 Pa с уплътнения.

 

ICS система

ICS системата е двуслойна коминна система, подходяща за всички видове горива и инсталации, включително и за работещи под налягане (транспортиране на флуиди). Тя е от неръждаема стомана с междинна топлоизолация, съставена от отделни елементи. Предназначена е за отвеждане на изгорелите газове от уреди, които работят с твърди, течни и газообразни горива.

Предимства:

  • използва се при всички видове гориво;
  • устойчива на високи температури;
  • устойчива на мокри условия (идеална за кондензиращи котли);
  • С уплътнения за работа при положително налягане до 200 Pa.

 

KERASTAR система

Двойно изолирана коминна система – керамична отвътре и метална отвън. Тоест, директната функция за отстраняване на дима се извършва от керамика, а защитата се осигурява от метал с висока якост и антикорозионно покритие.

Системата KERASTAR е подходяща за котли, работещи с всякакъв вид гориво, с непрекъсваща работна температура до 400°C. Предвидена е възможност за интегрирането й в нови пелетни котли и кондензационни единици.

Schiedel предлага специализирана помощ в изработването на всеки проект. Обръща внимание върху всеки детайл, включително правилно изчисление на сеченията на комина, което зависи от различни фактори и определя неговата тяга. Това гарантира правилната работа на горивната камера и възможно най-високото КПД. За правилната и качествена работа на комина е важно да се изчисли правилното сечение. От това зависи тягата, а тя от своя страна определя и оптималното КПД на уреда – горивната камера, независимо дали става дума за производствени или отоплителни жилищни мощности.

От решенията на Schiedel се възползват професионалисти като  – Асарел Медет АД , Геострой АД, Мират Груп, Артекс инжинеринг, Аримекс ЕООД, Амая Резиденс, Инно Билд, Планекс Бургас, Спонец, Роза Импекс и др.