България Север

Българският градинарско поход в Европа представят в градската библиотека

снимка: Община Севлиево

Журналистката Диана Гласнова ще представи днес в Севлиево книгата си „Българските градинари в Хърватия“.

„Това е един специфичен вид дипломация, а славата на България с добрите ѝ градинари се е носила още преди Освобождението“, става ясно от анотацията на книгата.

Самата Гласнова живее в Хърватия и е главен редактор на излизащото в Загреб, на български и харватски език, списание „Родна реч”.

Сега тя се е заела с нелеката задача да разкаже не само за градинарските умения на предшествениците ни, но и да издири техни наследници, както и гробните им места. Освен разказ за трудолюбието и за приноса на българските градинари, книгата на Диана Гласнова представлява и една изумителна родова хроника, неизвестна дори за потомците на тези „дипломати“.

Оказва се, че българските градинари преди повече от век и половина са били истински „посланици” на скромността и трудолюбието на български народ. Някогашните наши предшественици са разпространявали в Европа и по света умението си да отглеждат непознати до тогава зеленчуци. Голяма част от тези трудолюбиви и напредничеви люде произхождат от селата на Севлиевския регион – Сенник, Дамяново, Душево, Столът. Мнозина от тях заминават и работят в Австрия, Румъния, Унгария, Хърватия, а не малка част остават завинаги в тези държави. С времето връзките с родните им места се прекъсват, а близките им така и не научават къде са погребани тези дипломати на времето си.

Авторката ще представи творбата си днес, 11 юни, от 17:30 ч. в Градската библиотека в Севлиево. Представяния ще има още на 12 юни в село Дамяново от 10:00 ч в пенсионерския клуб и в село Сенник от 14:00 ч. в местната библиотека. Срещите се осъществяват с подкрепата на Галерия „Видима” и Община Севлиево.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Българският градинарско поход в Европа представят в градската библиотека е публикуван за пръв път на Gabrovo News.