България Север

Празници на изкуствата в памет на големия Парцалев се провеждат в родния му град

Празниците на изкуствата в Левски – родния град на любимеца на поколения българи Георги Парцалев, бяха открити с комедийния спектакъл ”Депутатски страсти” на 11 юни.

За четиринадесета поредна година дните около рождения ден на Георги Парцалев  – 16 юни, се превръщат в празник. Град Левски си спомня с любов за големия български актьор, направил своите първи стъпки към голямата сцена в град Левски. С уникалния си талант и човешко обаяние той и днес живее в сърцата на поколения българи.

Председателят на настоятелството при НЧ „Георги Парцалев-1901” Силвия Йорданова приветства с „добре дошли” всички дошли да съпреживеят магията на изкуството и представи проявите в програмата от 11 до 16 юни Празниците на изкуствата „Парцалев 2019” бяха открити с комедийния спектакъл ”Депутатски страсти” – интересен прочит на комедията „Ходи гола” от Жорж Фейдо, написана преди повече от 100 години. Комедията на Антон Тонев с режисьор и автор на текста на песните Георги Низамов /режисьор, актьор и певец по душа/, е по проект „Социално предприятие Арт Академия за театрални и приложни изкуства” по ОП “Развитие на човешките ресурси“, процедура BG05M9OP001-2.010 „Развитие на социалното предприемачество“.

Публиката в препълнения салон на читалището видя комедиен фарс на злободневни въпроси. Въпроси, които и днес търсят правилния отговор, поставени с прекрасното превъплъщение на актьорите Любен Чаталов, Симеон Владов, Красимира Демирова, Антон Тонев – Тони, Жоро Низамов.

Артистите за Георги Парцалев

Любен Чаталов, известния български актьор с роли в 50 български филма и  специално участие в спектакъла, за Парцалев: „Той мечтаеше да изиграе Дон Кихот и неговият образ щеше да бъде фантастичен, но не се намери тогава такъв смел режисьор… В последния му филм ”Под игото” бяхме даже в една гримьорна в киноцентъра, после пътувахме, той не беше добре… аз оттогава го познавам. Беше един много щедър човек. Не беше задължително да го харесваш, за да бъде добър към тебе. Той ми каза, че са го канили да бъде 80 пъти кум, защото можеше да уреди тогава хладилник, цветен телевизор… и те го канеха, а на него това му доставяше удоволствие…”

Актрисата Красимира Демирова е имала щастието да снима с Парцалев една приказка за два снимачни дни. Да го види тъжен и интровертен, като студентка, противно на очакванията и тогава, когато решил да почерпи. „Георги Парцалев е големият Дон Кихот на българската сатира, няма по-голям. Той имаше чаплинското в себе си. Докато те разсмива, може да пуснеш сълза… С това е велик!” – каза актрисата, обещала си да играе в негова памет.

Известният рок-музикант, създател и двигател на популярната банда “Спринт” Пейо Пеев дойде в родния град на Парцалев в качеството си на продуцент. „Аз имам честта да се познавам лично с Георги Парцалев. През 1975/76 г. пътувахме много в една програма с група „Импулс” с Георги Парцалев и Стоянка Мутафова и обиколихме  страната. Вечер след концерти той ни е разказвал за родния си Левски, за ученическите години… Където и да отидехме в България всички го посрещаха… тогава беше Тодор Жевков, повече от Тодор Жевков. Навсякъде го чакаха. Не бяха го направили заслужил и народен артист, а други негови колеги бяха станали,  и ние го питахме: „Бате Жоро, ти кога ще станеш народен? А той: Абе защо ми е да ставам, народът ме харесва, аз съм народен.”

Материалът Празници на изкуствата в памет на големия Парцалев се провеждат в родния му град е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.