Бизнес и Политика

Над 600 американски компании призоваха Тръмп да разреши търговския спор с Китай

Повече от 600 американски компании, сред които Walmart Inc, Target Corp и др., призоваха в писмо президента на САЩ Доналд Тръмп да разреши търговския спор с Китай, заявявайки, че митата вредят на американския бизнес и потребителите.

Това писмо е последното от многото, изпратени на администрацията на Тръмп за митническите тарифи от организацията Hurt the Heartland, която провежда национална кампания срещу митата, подкрепена от повече от 150 търговски групи, представляващи селското стопанство, производството, търговията на дребно и технологичните индустрии.

„Оставаме загрижени заради ескалацията на взаимно реципрочните тарифи„, се казва в новото писмо, изпратено в четвъртък. „Широкият обхват на приложение на митата не е ефективен инструмент за промяна на нелоялните търговски практики в Китай. Тарифите са данъци, плащани директно от американски компании, … не от Китай. „

Walmart, най-големият работодател в частния сектор в САЩ и най-големият търговец на дребно в света, заяви, че търговските мита ще повишат крайните цени за потребителите в САЩ.

Допълнителните митнически тарифи от 25% върху китайски вносни стоки за 300 милиарда долара, наред с вече наложените, ще унищожат повече от 2 милиона работни места в САЩ, се казва в писмото, като се цитират оценки от международната консултантска организация Trade Partnership.