България Север, Общество

Габровски ученици повишиха правната си култура

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

За поредна година съдии и служители от Окръжен съд – Габрово се включиха в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, осъществявана по Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Програмата има за цел да спомогне за формиране на правната култура на младите хора, за изграждане на респект пред закона и придобиване на повече познания за функционирането на съдебната система.

През учебната 2018 – 2019 г. програмата бе реализирана в десетите класове на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово и Национална Априловска гимназия и обхвана над 160 ученици.

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

Срещи с младите хора осъществиха съдиите от Окръжен съд – Габрово Благовеста Костова и Ива Димова, както и прокурорите от Габровска окръжна прокуратура Людмила Рачева и Милчо Генжов.

Пред гимназистите бяха представени теми, свързани с разделението на властите, структурата на съдебната система и функциите на различните органи в нея.

Накратко бяха разяснени основни начала в правото, а с конкретни примери лекторите представиха видовете дела, разглеждани от съдилищата.

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

Внимание бе отделено на начина, по който се формират съдебните състави и ролята на съдебните заседатели в тях.

Подчертан интерес у младежите предизвикваха темите, засягащи престъпления, свързани с наркотични вещества и прояви на насилие, както и предвидените в закона санкции за такива деяния.

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

Разисквани бяха въпроси за наказателната отговорност на непълнолетните, правата и задълженията на страните в съдебните процеси и възможностите за обжалване на постановените съдебни актове пред по-горни инстанции.

На учениците бяха предоставени информационни брошури и екземпляри от Конституцията на Република България, а за най-активните участници в програмата – награди, осигурени от Висшия съдебен съвет.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Габровски ученици повишиха правната си култура е публикуван за пръв път на Gabrovo News.