България Север

Разкриха нелегална работилница за огнестрелно оръжие в Пордим

Задържаният 59-годишен мъж изработвал пушките като хоби

Областната дирекция на МВР – Плевен разкри вчера нелегална работилница за огнестрелно оръжие в частен гараж в град Пордим. При акцията на Районното управление на полицията в частния имот в Пордим са намерени и иззети 9 броя самоделно изработени пушки и 559 броя патрони 22-ри калибър.

Наблюдаващият прокурор Владимир Николов обяви, че по случая е арестуван 59-годишен мъж от Пордим, на когото е повдигнато обвинение за извършено престъпление от общ характер – за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси без да притежава съответното разрешение. Срещу него е взета мярка 72 часа задържане под стража от Районната прокуратура в Плевен. От обвинението вече има искане за постоянно му задържане.

Според прокурор Николов става
въпрос за изключителна обществена опасност, тъй като се касае не за 1 или 2
броя огнестрелно оръжие, а за 9 и сериозно количество боеприпаси. По думите на
Николов са събрани първоначални доказателства, че въпросните оръжия са
произведени от обвиняемия по делото, като са използвани части от въздушни пушки
и други детайли. Въпросните оръжия са напълно годни и с тях са произвеждани
изстрели, смятат специалистите. Назначени са поредица експертизи –
дактилоскопни, балистични и физико-химични.

Предстои разширяване на доказателствения материал, като засега са налице доказателства за това, че обвиняемият е предоставял огнестрелни оръжия на други лица. Има съмнения, че произведените пушки са били продавани, но това предстои да бъде установявано и доказвано. Засега обвиняемият е признал, че въпросните оръжия са били предоставяни на други лица, но отрича да е вземал пари за това. Арестуваният майстор на оръжия досега не е осъждан и няма регистрирани заявителски материали в системата на МВР. Официално е безработен, но има данни, че притежава добри професионални умения в областта на стругарството.

Първоначалните обяснения и защитна позиция на обвиняемия са, че изработката на оръжия му е хоби и купува различни детайли на въздушни пушки от пазара и ги преправя.

Директорът на ОД на МВР Плевен Красимир Начев допълни, че всяко едно от иззетите оръжия е с монтиран заглушител. Пушките са със сгъваем приклад и имитират автомат „Калашников”. Според него целта на този вид приклади е да позволи скрито носене и пренасяне без да се забелязва. Използването на дългоцевно оръжие 22-ри калибър е установено при повечето знакови убийства в страната, заяви старши комисар Начев.

Материалът Разкриха нелегална работилница за огнестрелно оръжие в Пордим е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.