Интериор, Технологии

Явор Кубатов: С коминните системи на „Schiedel“ можетe да се радватe на жив огън у дома

1. Какво е присъствието на марката “Shiedel” на българския пазар и с какво изпреварвате конкуренцията?

Schiedel е на пазара в България повече от 10 години и за съжаление почти няма конкуренция. Schiedel е производител на 6 вида керамични коминни системи (UNI, QUADRO, MULTI, ABSOLUT, AVANT и KERANOVA) и 8 вида метални коминни системи (ICID, ICS, BVENT, PRIMA SMOOTH, PRIMA PLUS, HP 5000, TECNOFLEX и TRIPLELOCK) и единствено за конкуренция може да става дума само при металните системи.

Изпреварваме конкуренцията с несравнимо качество и като доказателство за това Schiedel е единственият производител на българския пазар, който предлага 10 години международна гаранция на своите метални коминни системи, както и 30 години на керамичните системи.

2. Повишава ли се културата на клиента по отношение на строителните материали. Знаят ли какво да изискват, когато избират собствено жилище?

Повишава се културата, със сигурност, но не бих казал, че е на достатъчно високо ниво. В масовото строителство основно се гледат квадратурата и цената. В столицата потребителската култура е малко по-висока, но в останалите райони все още основни фактори за потребителя са квадратурата и цената – сякаш хората си купуват перде на метър, а не жилище. Повечето хора разбират какво трябва да търсят в едно жилище едва когато са закупили и поживели в него. 90 процента от жилищата се продават със скрити дефекти относно комина.

3. Правят ли инвеститори и строители компромиси с материалите и качеството на изпълнение на дадени обекти? И кой носи последствията?

Без да искам да обидя някой, но почти всички инвеститори и строители правят компромиси по отношение на материалите и качеството особено, когато става въпрос за скритите работи. По документи по ЗУТ всички жилища трябва да имат комин във всекидневната, а в банята и кухнята – вентилация. Изключение правят Мират Груп ООД и Артекс Инженеринг АД. Последствията се носят от клиентите, защото нямат възможност да се насладят на жив огън в дома си, нито да изградят отоплителна система на пелети или газ.

4. Лукс ли е човек да се радва на камина и жив огън ако живее в апартамент? Мнозина смятат, че тази екстра е само за вила или къща.

Не е лукс, ако имаш комин. Технологиите са вече доста напреднали и има огромно предлагане на камини на пелети и твърди горива, които са изключително енергоефективни и екологични, като не е задължително да се ползват за отопление – може просто да се радваш на жив огън в дома си. Не познавам човек, който да не иска жив огън вкъщи, ако има тази възможност. Това не е екстра!

5. Каква е връзката между коминните системи, енергийната ефективност и екологията?

Връзката е съвсем пряка! Най-общо казано от качеството и тягата на комина зависи КПД-то на уреда и възможността да работи с максимално и пълно изгаряне тоест с високо КПД. Ако тягата е съобразена със съответния уред , то той ще работи изключително ефективно. Съвременните газови и пелетни котли имат около и над 90% КПД, което пряко зависи от тягата на комина. Когато КПД-то е високо, температурата на изгорелите газове е ниска, защото 90% от нея е била усвоена в горивната камера и на изхода димните газове са сравнително студени.

Температурата в кондензационните газови котли е под 50 градуса. Ако тягата е прекалено голяма, то тогава заедно с пушека той ще издърпа и голяма част от топлината – ще намали КПД-то на уреда. Уредът няма да има време да усвои температурата. И обратно, ако коминът няма необходимата тяга, започва да се „задушава“ горивният процес и няма пълно изгаряне на горивото. Коминът и неговата тяга имат решаваща роля за КПД-то на уреда, а оттам и за екологията, защото при липса на добро изгаряне вредните частици, които се отделят в атмосферата, са значително повече от газовете, които се отделят при пълно изгаряне. Смятам, че идеята за поставяне на филтри по комините не е лоша, но за тази цел първо трябва да има комини, после филтри. Искам да спомена, че за съжаление, чак през 2019 г. в България навлиза коминна система, която е пусната на пазара  през 1974 г. , но е добре , че е пожаробезопастна и енергоефективна , за разлика от т.н. „коминни тела“, които реално са вентилационни – разликата е че се напукват при нагряване , като така пропускат димни газове и кондез не само през челната фуга на слепване с хоросан – истинския комин не се напуква при нагряване и не пропуска сажди и конденз.

6. Какво е по-особеното при комините за пасивни  къщи? Какво бихте препоръчали на хората, които се интересуват от темата?

Schiedel предлага специална система за пасивни къщи – Absolut Parat. В България има изградени няколко такива къщи през последните три – четири години: около София, Благоевград и около в Пловдив, като къщата в Пловдив не узаконена като пасивна къща, просто инвеститорът я е направил с параметрите на пасивна къща. Хората, които се интересуват от темата е най-добре още на проектно ниво да се свържат с нас, за да можем да предоставим пълната техническа информация. В никакъв случай това няма да са пари хвърлени на вятъра.

7. Какво е предизвикателството да работиш с реномирана компания с традиции като “Shiedel”?

Винаги е хубаво и лесно да се работи с професионалист. Честно казано, с голяма част от професионалния бранш (проектантски бюра, инженери или архитекти) е лесно да се работи, защото са технически грамотни. Те лесно виждат качествата и преимуществата, които коминните системи на Schiedel предлагат.

8. По какъв начин печелите доверието на клиента? Какъв е подходът да го задържите и да отговорите на високите очаквания на пазара?

Стараем се да печелим доверието на клиента основно с правилни и индивидуални решения. Тягата на комина и неговата пожаробезопасност са изключително важни и в100% от случаите подбираме правилна коминна система, след това и правилно сечение. Осигуряваме доставка, препоръчваме и лицензиран монтажен екип или фирма, които са реално изпитани.Смятам , че предоставяме пълна услуга на изключително високо ниво.

9. Личната Ви формула за успех?

Всеки човек е малко или много успял. Когато се работи със строителни технологии и материали, за мен е изключително важно да предложим правилното решение. Винаги проверяваме всеки детайл, до най-малката подробност преди да предложим на клиента решение, за да сме сигурни , че всичко ще се случи без забележки и проблеми, както е било и с проектите в Асарел Медет, в хотел Рила и др. Клиентът очаква от нас адекватно и разумно решение, а не просто някакво решение! Спазваме стандартите за работа и качество на Schiedel!