Бизнес и Политика

Българинът спестява най-вече за пенсионна възраст

Дългосрочното спестяване, най-вече за пенсионна възраст, е изборът на българите. Това е един от основните изводи от онлайн проучването за банковите депозити, реализирано от финансовия портал „Моите пари“ с подкрепата на Българо-американската кредитна банка. 28% от отговорилите посочват като основна цел на депозита си – спестяването с цел допълнителен доход при пенсия. Първоначална вноска за жилище, образование, здравни разходи, покупка на кола или пътуване в чужбина са сред останалите важни цели, за които анкетираните отделят средства. Ремонт на жилището, авариен фонд или осигуряване на средства за стартиране на бизнес също са част от целите на анкетираните, макар те да ги поставят на по-заден план, показва изследването.

„Много хора имат желание, но нямат възможност да спестяват. Поради това се наблюдава следната тенденция: Намалява броят и сумата на депозити до 1 000 лева, а при тези със сума между 20 000 лв. и 200 000 лв. ръстът е двуцифрен. За нас е важно хората да бъдат запознати с иновативните продукти, с всички възможности за спестяване и да бъдем полезни за тяхното финансово планиране“ – така  Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, обясни мотивите на  банката да подкрепи анкетата.

Гъвкавостта на продукта и лихвата са водещите критерии, които предопределят избора на банка и конкретна оферта за депозит. Гъвкавостта, изразена чрез възможността за довнасяне на допълнителни суми, както и възможността за теглене на суми от депозита, са предопределили избора на 38% от далите отговор на въпрося за критериите им при избор на депозит. Над 65 % от респондентите биха довнасяли допълнителни суми, ако депозитният продукт им го позволява, показва анкетата на „Моите пари”. 

34% от респондентите с депозит посочват размера на лихвата като водещ критерий при избор на настоящата им оферта. Освен за вече ползващите депозит, тези критерии биха били водещи и за тези, които тепърва възнамеряват да открият такъв. Лихвата по депозита се оказва важен фактор, формиращ решението на настоящи и бъдещи депозанти. Въпреки това, според данните от проучването, почти 25 % от депозитите са на относително ниска лихва между 0,20% до 0,30%, а едва 18 % са на лихва над 1% годишно. 

За постигане на спестовните си цели депозантите избират предимно едногодишни депозити – това посочват 40% от отговорилите в анкетата. Следващи по популярност са 6-месечните депозити с 13%, 24 месеца – 9%, и 36 месеца – 7%. Немалка част от респондентите (12%), са с безсрочни депозити, откъдето може да се предположи, че има тенденция към намаляване на т.нар. депозитен туризъм, отбелязват от „Моите пари”. 

Ниските лихви са основна пречка пред хората, които нямат депозит, да открият такъв. Паралелно с това обаче, различните форми на спестявания и банкови депозити са добре познати. 56% от анкетираните знаят за възможността да открият депозит с месечни вноски. 

Профилът на спестителя с над 3 банкови влога у нас е на семеен мъж, между 40- и 50-годишна възраст, който взима поне 1000-1500 лв.

Най-голям дял от депозитите в България са в лева – 71%, следвани от евровите влогове – 23%, и тези в щатски долари – 5 на сто.