Бизнес и Политика

Китай призова САЩ да премахнат санкциите срещу Huawei

Съединените щати трябва незабавно да премахнат санкциите срещу китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei, каза говорителят на търговското министерство на Китай в четвъртък, предава агенция „Ройтерс“. Изявлението идва дни преди лидерите на двете страни да се срещнат на срещата на върха на Г-20 в Осака, където  се очаква да се възобновят блокиралите през май търговски преговори.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че е възможно да се стигне до търговска сделка с китайския президент Си Цзинпин този уикенд, когато те ще се срещнат в Япония. Тръмп обаче допълни, че е готов да повиши търговските тарифи за почти целия китайски внос, ако разминаването в позициите им продължава. Тръмп допусна, че Huawei може да бъде част от сделката.

„Уолт Стрийт Джърнъл“ съобщи, че Си има намерение да предложи на Тръмп условия за прекратяване на търговския спор, включително премахването на забраната за продажба на американски технологии на Huawei.

„Призоваваме САЩ незабавно да отменят санкциите срещу китайските компании, включително Huawei, за да подкрепят здравословното и стабилно развитие на китайско-американските отношения“, каза Гао, попитан дали се очаква двете страни да постигнат сделка по отношение на мерките, наложени срещу Huawei и други китайски технологични фирми.

Гао отбеляза, че Си е казал на Тръмп по време на телефонно обаждане миналата седмица – жест, който възражда надеждите за сделка – че се надява Съединените щати да подходят справедливо по отношение на китайските фирми.

Миналата седмица министерството на търговията на САЩ обяви, че добавя няколко китайски компании, в това число и държавен институт, разработващ суперкомпютри с военно приложение, в своя национален списък за сигурност, който им забранява да купуват части и компоненти от САЩ без одобрение от правителството.

Китай обмисля включването на чуждестранни фирми в списък, който ги определя като „ненадеждни“, ако те прилагат дискриминационни мерки срещу китайски предприятия, вредят на китайската индустрия и заплашват националната сигурност, отбеляза Гао. Скоро ще има допълнителна информация за този списък, допълни той.