Бизнес и Политика

ЕС и Виетнам подписват споразумения за търговия и инвестиции

На 30 юни в Ханой ще бъдат сключени споразуменията за търговия и инвестиции между Европейския съюз и Виетнам. Очаква се тези документи да донесат безпрецедентни ползи за предприятията, потребителите и работниците в ЕС и Виетнам, се посочва в съобщението на Европейската комисия до медиите. От името на Европейския съюз споразуменията с Виетнам ще подпишат комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом и румънският министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа.

С търговското споразумение ще бъдат премахнати почти всички мита върху стоките и услугите, с които търгуват двете страни, като това ще стане постепенно и по начин, който изцяло зачита потребностите за развитие на Виетнам, изтъкват от Брюксел. В споразумението се съдържат също специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки — например в автомобилната промишленост, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам. Благодарение на споразумението предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.

ЕС и Виетнам не се ограничиха само до важните икономически възможности, които разкрива споразумението, а се договориха и за решителни мерки в областта на устойчивото развитие, информират от Брюксел. Те включват ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата. Със споразумението двете страни поемат ангажимент да спазват и ефективно да прилагат принципите на Международната организация на труда (МОТ), свързани с основните трудови права.

В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани.

Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), като търговията със стоки с тази държава е на стойност 49.3 млрд. евро годишно, а търговията с услуги — над 3 млрд. евро. Макар че инвестициите на ЕС във Виетнам през 2017 г. са на скромното равнище от 6 млрд. евро, все по-голям брой европейски предприятия се установяват във Виетнам, за да го използват като център за региона на Меконг.

Подписаните наскоро споразумения с Виетнам и Сингапур проправят пътя за бъдещо междурегионално споразумение с цялата Асоциация на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), посочват от Европейската комисия.