България Север

Ученици от НУ „Христо Ботев“ с медали от финалния кръг на „Математика без граници“

От 28 юни до 1 юли 2019 г. в Несебър Международният турнир „Математика без граници“ събра за шести път деца от цял свят. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Несебър Николай Димитров, а домакин отново е Средно училище „Любен Каравелов“.
Тази година в престижното състезание участие взеха 1200 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни – Азербайджан, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан, Филипините, Словения и Украйна.
Турнирът се проведе в два етапа, като на 29 юни, след официалното откриване, се състояха индивидуалните финали, а на следващия ден, 30 юни – отборната надпревара. В състезанието се включиха 250 отбора.

Второкласниците от НУ „Христо Ботев“ участваха отборно. Нашият отбор бе представен от Йордан Калинов Иванчев и Александра Деянова Василева – ученици от 2 г клас с класен ръководител Й. Милова, и Ива-Мария Светлинова Митева от 2 б клас с класен ръководител Ан. Савчева.
В индивидуалните финали участваха и отлично се представиха Николай Цветанов от 1 в клас – бронзов медал, Мартин Попов от 3 г клас – сребърен медал и Виктор Иванов – 3 а клас.
Децата се готвиха усилено, въпреки че вече са във ваканция, и представиха достойно своето училище на този международен форум, грабвайки среброто.

На 1 юли в амфитеатъра на стария Несебър за шести път ще бъдат излъчени звездите на турнира – най-успешните състезатели от всяка страна- участничка и шампионите за 2019 г., като кметът на Несебър ще връчи купата „Шампион сред шампионите“ и наградата за учителите с принос в популяризирането на турнира.
Тази година за всеки награден освен купа, ще има и цвете – българска роза.

Материалът Ученици от НУ „Христо Ботев“ с медали от финалния кръг на „Математика без граници“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.