Бизнес и Политика

Европейският банков сектор се нуждае от повече сливания с цел ефективност

Европейската банкова система продължава да работи с излишен капацитет и след финансовата криза, така че има възможност за осъществяването на повече сливания. Обединенията обаче, трябва да се правят с цел увеличение на ефективността, а не за да се създадат още по-големи финансови институции, заяви вчера председателят на Единния банков надзор към Европейската централна банка –  Андреа Енрия, цитиран от агенция „Ройтерс”.

„Трудно е да се определи оптималният размер за банковия сектор, но е ясно, че европейският банков сектор все още е твърде голям”, каза Енрия на конференция в Лисабон.

„Така че има нужда от консолидация„, заяви шефът на Единния банков надзор и допълни, че след криза „консолидацията може да помогне за премахването на излишния капацитет“.

„Това обаче, не се случва със създаването на все по-големи банки. Става дума за по-ефективни банки”, каз още Енрия.

По думите му, в някои случаи “консолидацията е особено важна за  средните и по-малките мащаби по веригата”.

Андреа Енрия отбеляза, че решенията за консолидация трябва да се взимат от мениджърите и акционерите, и че не е работа на регулаторните органи да казват какъв е правилният размер на банковия сектор, „но впечатлението е, че излишният капацитет в сектора все още го има“.

„Нямам предвид само трансграничните сливания, но и вътрешната консолидация„, добави ръководителят на единния банков надзорен орган към ЕЦБ.