Бизнес и Политика

Идва ли апокалипсисът на алткойните?

По-малко известните алтернативни криптовалути няма да получат тласък от печалбите на биткойна, както стана през пролетта на 2017 година, пише финансовият портал CCN.  Тъй като биткойнът се връща обратно на бичия пазар, търговците с нетърпение очакват възхода на алткойните, който исторически следват ръста на Bitcoin. Ала те ще останат разочаровани, защото няма да бъдатсвидетели на подобни ръстове, които се наблюдаваха през 2017 година, се посочва в анализ, публикуван на сайта CCN.

Алтернативните криптовалути драстично ще изоставят биткойна на бичия пазар, освен ако не направят сериозен пробив в реалния свят. И стотици алткойни ще изчезнат напълно. Ето защо:

  • Акцентът от ”блокчейн“ се прехвърля на „биткойн”. Институционалните инвеститори няма да купуват алткойни.
  • Нито един от катализаторите на ръста на алткойните от пролетта на 2017-та не съществува.
  • Търговците ще използват нарастващия биткойн пазар, за да постигнат значителни печалби.

1. Този път акцентът е Bitcoin, а не блокчейн. По времето, когато биткойнът постигна рекорди ръстове в цената си, водещите фигури от технологичния сектор и банковата индустрия винаги са се държали на дистанция от биткойна. Всички те използваха една и съща мантра – „блокчейн, а не биткойн“.

Ето защо тонове инвестиции под формата на рисков капитал (VC) се вляха в проекти за блокчейн и алткойни. Инвеститорите отчаяно търсеха „по-бързи“ и „по-добри“ блокове. Ето защо Ripple, EOS, Tron, Stellar и други алтернативни криптовалути постигнаха такива успехи.

Сега е различно. Начинът, по който хората говорят за биткойна, се е променил към по-добро. Банките, институциите и технологичните компании вече допринасят за развитието на екосистемата на bitcoin. Огромни имена като Fidelity и Nasdaq изграждат биткойн продукти за търговия.

Всички признаци сочат, че институционалните инвеститори ще поддържат бичия пазар. Може да се очаква, че те ще „играят безопасно“ и ще останат на територията на биткойна, докато тестват водите.

2. По времето, когато цената на биткойна постигна най-големите си рекорди, алткойните бяха обречени на успех. Етерът се появи, за да помогне за стартирането на стотици блокчейн проекти. След като много рискови капитали изгоряха през 2017-та обаче, сега инвеститорите ще внимават много повече. Facebook, Twitter и Google, които по това време допуснаха рекламирането на измамни алткойни, сега също имат много по-строги изисквания за реклама. Така че предпоставките за бума през 2017 година вече ги няма.

3.  Финансовите деривати на биткойна ще заинтригуват търговците. Вместо да преследват огромни печалби на несигурния пазар на алткойните, инвеститорите ще се възползват от ликвидността при борсовата търговия с биткойни.