Бизнес и Политика

Туристическият министър: Нека не отписваме сезона!

„Нека не отписваме летния сезон, тъй като е още в началото. Три поредни години имахме страхотен ръст”. Това заяви в предаването „Лице в лице“ министърът на туризма Николина Ангелкова. През летните месеци на 2016 г. отчетеното увеличение е било 19%, през 2017 година нарастването е било със 17 на сто, а миналата година този процент е бил 5.8%, коментира ресорният министър.

Необходимо е да сме обединени, тъй като така можем да преодоляваме всякакви препятствия, пледира Ангелкова и отдаде ръста от последните години на общите усилия  на държавата, бранша и местната власт. В момента в сектора са заети 326 хиляди души, като 12% от БВП се създава от туризма и свързаните с него индустрии, за пореден път заяви министърът.

По думите й, негативната кампания вреди много на сезона и с тази цел е стартиран дебат, за да може да се намери правилното решение как да се развива българският туризъм. В идните дни ще бъде обявен специален механизъм, разработен от консултантска компания, чиято цел ще бъде осигуряването на следващия летен сезон, заяви още Николина Ангелкова.

Тя добави, че непрекъснато се правят проверки дали концесионерите и наемателите на морските плажове спазват правилото за 50% свободна и 50% платена зона. Министърът отново уточни, че средните цени за чадър и шезлонг по Черноморието варират между 4 и 9 лева за артикул. Там, където няма табели с обявени цени, глобата е между 5 и 10 хил. лева, като само за миналата година събраната сума от неустойки по договорите за концесии и наем възлиза на 480 хил. лв., каза още тя. По думите й,  проверяващите се натъкват и на безумни нарушения, но те биват санкционирани моментално.

Относно джипа, навлязъл в морето на плаж „Перла“ тя поясни, че ще бъде наложена санкция на концесионера от 6 хил. лв., заради проявената безстопанственост. А ако стопанинът на плажа направи повторно нарушение, след края на сезона неговият договор ще бъде прекратен. „С цел превенция ще предложим и законодателни промени за по-високи глоби не само за концесионери, но и за самите извършители на подобни нарушения”, каза министърът.