България Север

Над 160 прасета са евтаназирани в Плевенско заради африканската чума

До момента всички огнища, в които е локализирано заболяването африканска чума по свинете, са обработени, евтаназирани са над 160 прасета в селата Новачене, Жернов, Евлогиево, Муселиево, Въбел, Санадиново и Бацова махала на територията на община Никопол и Трънчовица в община Левски. Продължава работата в още няколко села на община Гулянци, като до тази вечер евтаназирането ще приключи. Това отчете директорът на БАБХ – Плевен, д-р Иван Йорданов на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. След евтаназията веднага се извършва дезинфекция на населените места, уточни д-р Йорданов. По думите му вече са направени необходимите КПП-та под формата на дъга в посока вътрешността на страната.

Проблемите в момента според Йорданов са случаите на отказ за съдействие от страна на кметовете на някои от заразените села. За разлика от общинските кметове в някои от малките населени места кметовете се опитват да се скрият и се налага да ги издирват с помощта на полицията. Директорът на агенцията не спести и критики към кмета на Плевен, който не е осигурил общински служители за осъществяване на необходимата дезинфекция в КПП-та.

Д-р Йорданов свидетелства за 8 случая, в които е конфискувано месо от прасета, изнасяно от хора в заразената зона, което категорично не трябва да се допуска. Призивът на агенцията по храните е месото от заразените животни да се консервира на място.

Основната мярка според специалистите е да се изколят всички прасета в личните стопанства в заразените зони. Основният начин за разпространение на заболяването е чрез живия организъм. При липса на възприемчива популация проблемът с разпространение на болестта ще бъде до голяма степен решен.

Съветът на БАБХ – Плевен, към стопаните на юг от главния път Варна – София, където все още не са открити огнища на заболяването, е свинете да се колят и месото им да бъде съхранявано във фризери. За другите обаче – на север от главното шосе, решението е животните да се консервират на място. В никакъв случай не трябва да се допуска транспортиране на прясно свинско месо извън заразената зона, категорични са специалистите. Те поясниха, че при намиране на трупове на умрели прасета незабавно трябва да се подава сигнал в областната дирекция по безопасност на храните и в горското стопанство, като в никакъв случай да не се пипат труповете.

Материалът Над 160 прасета са евтаназирани в Плевенско заради африканската чума е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.