Интериор

Малък апартамент, намиращ се в бивша фабрика за пакетиране на чай [24 м²]

Харесваме нестандартното! Страхотно е, когато човек има възможност да създаде дом на място, което не е предназначено за живеене. В повечето подобни случай на такива места имаме много повече свобода да създаваме и експериментираме, а не да се съобразяваме с ограниченията, наложени ни от предефинираната форма и площ на стандартните жилища.

Именно такъв е и случая на таванското помещение, което ще разгледаме в тази статия. То е с площ от 24 м² и с височина на тавана от впечатляващите 4.2 метра, което е позволило на архитектите да планират изграждането на второто ниво, в което ще се позиционирана зона за спане. Трябва да се отбележи, че това таванско помещение се намира в сграда, в която се е помещавала фабрика за пакетиране на чай, строена през 1895 година.

Решено е да се използват минималистични и предимно семпли детайли в организирането на интериора. Интересно е намерението на дизайнерите да оставят една от стена в първоначалната си форма, запазвайки старинната зидария. Другите стени и тавани ще бъдат боядисани и декорирани само с орнаменти.

В проекта са приложени редица решения за устойчиво развитие (минимизиране на въздействието върху околната среда). Според неговата логика, този архитектурен формат се вписва във философията на сградата по възможно най-добрия начин – не е построена нова нова жилищна сграда, а е адаптирана старата, която е загубила функционалното си предназначение. Това е най-деликатното решение за минимизиране на консумацията на материали и съответно натоварването върху околната среда. Проектът е в ход и се надяваме да можем да споделим с вас снимки на готовото жилище.

Източник: PinWin