България Север

Плевен изпрати участниците в похода „По стъпките на Апостола“

С възгласи „Левски!Дяконе! Апостоле!” участници в националния поход „По стъпките на Левски” дадоха началото на 25-ия юбилеен поход. Пред паметника на Васил Левски се състоя традиционното изпращане на походниците. Те бяха поздравени от кмета Георг Спартански и председателя на БТС д-р Венцислав Росманов. Д-р Галя Цветкова, председател на Общински комитет „Васил Левски”, пожела „На добър час” на участниците. Те бяха поздравени и от основателя на похода и почетен председател Васил Копчев.

Общо 210 души, разпределени в осем лъча, ще се включат в тазгодишния юбилеен 25-и Национален поход „По стъпките на Апостола”. Най-възрастните участници са един от основателите на похода и почетен председател на Общински комитет „Васил Левски” – Плевен, Васил Копчев и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски. Най-малък е Йордан, който през август ще посрещне 4-ия си рожден ден.

В юбилейния преход ще има голяма група от Карлово, ще се включат участници и от градовете Видин, Никопол, София, Шумен, Левски.

Сред учениците най-много традиционно са от плевенската Математическа гимназия „Гео Милев”, за първа година масово се включват и деца от начален курс – осмият лъч ще е съставен изцяло от ученици от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов”.

Тържественото влизане и посрещане на походниците в Карлово ще е на 18 юли в 10.30 часа. Вечерта по повод 25-годишнината на похода в къщата на Левски ще бъде представена мултимедийна презентация, очаква се гост да бъде Президентът на Република България Румен Радев.

Тази година за всички са изработени специални шалчета с мотото на похода: „Напред към възраждането, назад към природата – дайте шанс на младите!”.

Материалът Плевен изпрати участниците в похода „По стъпките на Апостола“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.