България Север

Традиционният панаир на занаятите в Орешак се провежда от 15 до 18 август

По традиция в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата-Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIIIв., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони. Организаторите предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 15 до 18 август 2019 г. пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни.

В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции. Орешак още от самото си възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка любов към изкуството и духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите и храмовия празник на Троянския манастир е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

На храмовия празник на Троянския манастир Успение на Пресвета Богородица (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Български Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.

Прекрасните природни дадености на района и многообразието от „живи занаяти” са изключително богатство, при допира с което всеки посетител попада в плен на емоцията от това вълнуващо културно събитие в сърцето на Балкана.

Материалът Традиционният панаир на занаятите в Орешак се провежда от 15 до 18 август е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.