Бизнес и Политика

До 25 октомври тече общоевропейско онлайн допитване за цифровата икономика

Българските организации и граждани могат да участват в обществена консултация на Европейската комисия за Цифровата програма за Европа в периода 2021-2027 г. Онлайн допитването е отворено до 25 октомври на интернет страницата https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/have-your-say-future-investment-europes-digital-economy, информираха от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Стратегическият документ планира приоритетите на бъдещите инвестиции в дигиталната икономика. Програмата е с бюджет от 9.2 млрд. евро. Обществената консултация акцентира върху приоритетите и проектните предложения за първите 2 години на програмата: 2021 – 2022 г. В консултацията могат да се включат всички заинтересовани страни – малки и средни предприятия, големи компании, публичната администрация, научно-изследователски организации, неправителствени организации, граждански асоциации, академичната общност и гражданите.

Няколко са приоритетните области, към които са насочени въпросите, а именно:

  • разгръщането на високопроизводителни изчисления (суперкомпютри);
  • киберсигурността и изграждането на сигурна, квантова съобщителна инфраструктура;
  • създаването на общи пространства за данни и използването им за развитие на изкуствения интелект;
  • краткосрочни програми за обучение на специализирани цифрови умения, както и разпространение на цифровите технологии във всички сектори на икономиката и обществото.