България Север

Тежък социален казус в Брестовец – 50-годишен мъж живее от милостта на съседка

50-годишен мъж с тежко
психическо заболяване от с. Брестовец живее сам, без пари, с милостта на добра
съседка.

За този тежък социален казус сигнализира
днес на пресконференция в БТА общинският съветник от групата на „Патриоти за
Плевен“ в местния парламент Светослав Доков.

Настойникът на Тодор Илиев Тодоров
– негов брат, е починал в края на месец май. Останал напълно сам и безпомощен,
той преживява благодарение на добра съседка – Иванка, която му носи храна по
три пъти на ден, заделяйки от скромната си пенсия.

Кметът на Брестовец Радослав
Иванов изпраща уведомления за смъртта на настойника до отговорните институции,
но според Доков, до момента резултат няма. Инвалидната пенсия, която се полага
на болния мъж, се превежда в пощата на селото, но се връща обратно, тъй като
няма настойник, който да я вземе.

Светослав Доков цитира членове от Семейния кодекс, според които орган по настойничество и попечителство е кметът на общината или определено от него длъжностно лице, като органът по настойничество и попечителство е длъжен да назначи настойнически съвет или попечител и заместник-попечител в 30-дневен срок, а до назначаването на такива органът взема охранителни мерки за личността и имуществото на лицето, което трябва да бъде поставено под настойничество или попечителство.

Доков добави, че лично е
запознал със случая зам.-кмета Стефан Милев, който го уверил, че до 20 дни
човекът може да бъде приет специализиран дом в Айтос, за каквато услуга по
принцип се чака по 6 месеца. Въпросът е какво ще стане през тези 20 дни с него
и кой ще го гледа, коментира общинският съветник.

Регионалната дирекция по социално подпомагане е направила нужните проверки, отпуснала е месечна финансова подкрепа, издала е направление за ползване на социална услуга и е намерила подходяща социална услуга, където лицето ще бъде настанено в рамките на седмица. Това съобщи пред медиите директорът на дирекцията Светлана Георгиева. Парите стоят по сметка и не са използвани неправомерно, уточни тя.

Зам.-кметът Стефан Милев е категоричен, че проблемът не е в институциите, а в неработещия закон. „Кметът трябва да назначи настойник и когато има живи роднини, това не е проблем. В случая в Брестовец обаче тримата настойници са починали. Кметът трябва да назначи служител от общината, който безвъзмездно да се грижи за този човек. Няма как да накараш някого насила да стане настойник”, категоричен е Милев. Съдебната практика потвърждава това недоразумение: „Остава неясно как би могъл да бъде назначен настойник”…

От Общината са информирали Прокуратурата за казуса. От съда е получено писмо, с което са информирани, че в разстояние на около половин година и тримата настойници на Тодор са починали и трябва да назначат нов настойник. Свързали са се с дирекция „Социално подпомагане”, откъдето са ги информирали, че вече е подадено заявление да бъде настанен в подходяща социална услуга. След настаняването настойник ще му стане директорът на социалната услуга, в която е назначен, и той ще се разпорежда с паричните помощи и имуществото на човека.

Милев уточни, че това е първият подобен случай в Община Плевен. „Факт е, че трябва да има законодателни промени, за да е ясно как работят институциите в такива случаи”, смята той.

До тогава Тодор и други в неговото положение ще разчитат на добрите сърца на хората край тях. За да живеят.

Материалът Тежък социален казус в Брестовец – 50-годишен мъж живее от милостта на съседка е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.