България Север

В 807 стопанства е изпълнена заповедта за доброволно клане на прасета

До момента в много голям процент от личните стопанства, в които са отглеждани прасета, стопаните са изпълнили заповедта за доброволно клане – 807, а случаите на неизпълнение на заповедта се отнасят за 36 лични стопанства. Това съобщи на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия д-р Иван Йорданов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Плевен.

Той уточни, че има и няколко констатирани случая, при които в нерегистрирани обекти тип „заден двор“, намиращи се в селища в 20-километровите зони, продължават да се отглеждат по-голям брой прасета – в Буковлък, Коиловци, Згалево, Крушовица, Градище, Малчика и Беглеж. Екипите на ОДБХ – Плевен са издали съответните предписания с къс срок на изпълнение, като ще последват контролни проверки. При констатиране на ново неизпълнение ще се пристъпи към съставяне на актове и евтаназиране на животните, заяви д-р Йорданов.

Към днешна дата на територията на област Плевен вече втора поредна седмица няма регистрирани нови огнища на африканска чума по свинете при домашни и диви прасета, информира още той. На 9 август дирекцията е започнала контролни проверки, като до днес екипите на ОДБХ – Плевен са обхванали общо 58 селища от всички 63, попадащи в 20-километровите зони. Д-р Йорданов припомни, че в останалите 5 селища – Новачене, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица и Българене, в които бяха регистрирани огнища на АЧС, домашните прасета бяха евтаназирани.

Материалът В 807 стопанства е изпълнена заповедта за доброволно клане на прасета е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.