България Север

Царски знак на виден плевенчанин беше дарен на РИМ – Плевен

Мария Атанасова, потомка на видния плевенски Хаджипаков род, направи дарение на Регионалния исторически музей в града. Един от ценните предмети е царски знак за народен представител от 1914 г. на Велизар Каракашев – окръжен управител на Плевен 1903-1907 г.

Това съобщи Нели Дакова, началник отдел Нова и най-нова история, като допълни любопитни подробности за плевенчанина.

Той е роден в Свищов през 1865 г., но умира в Плевен 1949 г.. Участва в Сръбско-българската война като доброволец, за което е награден с орден за храброст, а свидетелството му за награждаване е подписано от полковник Кръсто Маринов, командир на Четвърти пехотен плевенски полк.

Велизар Каракашев завършва право в Женева през 1892 г. От 1914-1919 г. е народен представител в 17-ото обикновено народно събрание като депутат от народно-либералната партия. В по-късно време той е адвокат в Плевен, където умира. Къщата му е на ул. „Цар Симеон“, където сега се помещава гинекологична клиника.

Дарителката Мария Атанасова дълги години е била завеждащ отдел „История на България V-XIX век в Историческия музей в Плевен.

Материалът Царски знак на виден плевенчанин беше дарен на РИМ – Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.