Бизнес и Политика, България Север

Изключете от мрежата уредите при по-дълго отсъствие

Ефективната употреба на електроуредите може да предотврати евентуални повреди и да намали потреблението на електроенергия

При по-дълго отсъствие по време на летните отпуски хората е добре да изключват уредите от електрическите контакти в дома и офиса, препоръчват от ЧЕЗ.

Включените в мрежата уреди консумират електроенергия дори когато са в режим на готовност. Изключването им, от една страна, може да намали потреблението, а от друга – да предпази уредите от евентуални повреди, причинени от характерните за сезона метеорологични явления (например гръмотевични бури) или повреди в резултат на претоварване на мрежата.

С повишаването на температурите през лятото потреблението на електроенергия се покачва средно с 10% на месечна база, показват статистическите данни на ЧЕЗ. През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. Нарасналите товари по мрежата може са доведат до сривове в електрозахранването.

Материалът Изключете от мрежата уредите при по-дълго отсъствие е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.