Бизнес и Политика

Тръмп отхвърли страховете за рецесия в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и висшите служители на Белия дом отхвърлиха опасенията, че икономическият растеж губи темпото си, предаде агенция „Ройтерс”. В изявленията си от неделя американският президент и съветниците му изтъкнаха, че виждат малък риск от рецесия, въпреки променливата седмица на световните пазари на облигации, и подчертаха, че търговската война с Китай няма да причини щети на Съединените щати.

„Ние се справяме изключително добре, нашите потребители са богати, аз намалих толкова много данъците и те натрупаха пари“, каза Тръмп в неделя.

Но той показа по-малко оптимизъм, в сравнение със своите помощници, по отношение на постигането на търговска сделка с Китай. Тръмп коментира, цитиран от агенция „Ройтерс”, че макар и да е вярвал, че Китай е готов да постигне споразумение, той лично все още не е готов да сключва сделка.

Американският президент намекна, че в Белия дом първо биха искали да видят разрешаването на ситуацията с продължаващите протести в Хонконг от страна на Пекин.

„Бих искал да видя Хонконг да работи много по-хуманитарно“, каза Доналд Тръмп. „Мисля, че това би било много добре за търговската сделка.“

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу каза, че търговските преговарящи от двете страни ще разговорят в рамките на 10 дни и „ако срещите им се развият по очаквания начин… ние планираме представителите на китайската страна да дойдат в САЩ“, за да продължат преговорите за прекратяване на търговската битка, която се очертава като потенциален риск за глобалния икономически растеж.

Дори при прекъснали преговори засега и заплахата от по-големи търговски тарифи и други търговски ограничения, надвиснали над световната икономика, Кудлоу отбеляза за Fox News Sunday, че Съединените щати остават „в доста добра форма“.

„Няма рецесия“, каза Кудлоу. „Потребителите работят. Заплатите им се увеличават. Те харчат и спестяват.“

Техните коментари следват седмицата, в която опасенията за възможна рецесия в САЩ надвиснаха над финансовите пазари и изправиха членовете на правителството почти на ръба, поставяйки въпроса дали икономиката ще се задържи до и по време на кампанията за президентските избори през 2020 г.

Миналата седмица американските фондови пазари се обезцениха на фона на опасенията от рецесия, като и трите основни американски индекса затвориха с около 3% понижение в сряда, намалявайке загубите си до петък, заради очакванията, че Европейската централна банка може да намали лихвите.