Бизнес и Политика

Бизнесът: КЗК да се задейства срещу нарушенията на електроенергийния пазар

В отворено писмо до медиите бизнесът изрязява категоричното си недоволство от отговора на Комисията за защита на конкуренцията на сигнала на Асоциацията на организациите на българските работодатели за нарушения за Закона за защита на конкуренцията на свободния пазар на електрическа енергия. „Вашето писмо, изпратено в отговор на писмо от АОБР, бихме квалифицирали като принадлежащо към един бюрократически жанр от минали времена. Иначе казано, Вие сте ни изпратили отговор, чиято единствена цел е срещу входящия номер на нашето писмо да има изходящ номер на някакъв Ваш отговор”, се казва в позицията на бизнеса, изпратена до медиите. Според Асоциацията на организациите на българските работодатели личи ясна тенденция за игнориране на проблемите в енергетиката.

В сигнала, подаден от АОБР до антимонополната комисия на 22 юли, бизнесът настоява КЗК да разследва група участници на свободния пазар на електроенергия, които, според работодателите, „по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство”. В сигнала си представителите на бизнеса посочват, че съществена част от електрическата енергия, произведена от мощности частна собственост  на територията на България, е под прекия контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на Търговския закон. АОБР визира дружествата: „Топлофикация Бургас”,  „Топлофикация Перник”, „Топлофикация Плевен”,  „Топлофикация Русе”, „Топлофикация ВТ”, „Топлофикация Враца”, „Топлофикация Сливен”, „Топлофикация Габрово”, „Брикел” ЕАД, ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД и ТЕЦ „Марица 3” АД.

„От наша гледна точка е абсурдно, че всички в България отлично разпознават приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки. Единствено КЗК не е в състояние да го направи!”, се посочва още в отвореното писмо на бизнеса. От АОБР призовават антимонополната комисия да разследва дружествата, посочени в сигнала, за картелна дейност, както и да бъдат предприети необходимите действия „за спасяването на българската индустрия от бремето на най-високите цени за електроенергия за промишлеността в Европа”.

Представителите на бизнеса посочват, че са изпратили аналогичен сигнал до Европейската комисия и ще изпратят незабавно като допълнителен материал към сигнала до Брюксел и отговора от КЗК.