Бизнес и Политика

Глобалните финансови пазари се повишиха, заради надеждите за стимулиращи икономически мерки

Фондовите борси регистрираха повишение във вторник, тъй като инвеститорите приветстваха признаците, че големите икономики подготвят парични и фискални стимули, предаде агенция „Ройтерс”. Надеждите са  разхлабването на фискалните политики да предотврати глобален икономически спад.

След бурната първа половина на август на финансовите пазари, когато инвеститорите изхвърляха акции и изливаха парите си в държавен дълг и други сигурни убежища, тази седмица на пазарите се възцари известно спокойствие, на фона на очакванията Китай и Германия да придприемат стимулиращи икономически мерки.

Паневропейският индекс Euro Stoxx 600 спечели 0.1%, докато френският CAC 40 се покачи с 0.13%, а британският FTSE 100 – с 0.4% на сто. Немският DAX също регистрира повишение.

Индексът на световния капитал MSCI, който проследява акциите в 47 държави, се повиши с 0.1%, въпреки че понижението при индекса през август е над 3 на сто

Тази седмица инвеститорите приветстваха признаците, че политиците са готови да подкрепят икономиките си и да се противопоставят на щетите, причинени от международното търговско напрежение в хода на търговската война между Китай и САЩ.

„Все още виждаме ограничени рискове за рецесия в краткосрочен план, тъй като стимулиращите мерки на централните банки помагат за разтягане на икономическия цикъл, но търговското и геополитическото напрежение остават рисковете пред икономическия растеж“, заявяват анализаторите от Black Rock Investment Institute в седмичния си обзор.

Пазарите се повлияха и от решението на Китайската централна банка да подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец. В резултат на това във вторник основният лихвен процент по кредитите в Поднебесната империя беше леко по-нисък.

Германското коалиционно правителство заяви, че е готово да пренебрегне балансираното си бюджетно правило, за да се противопостави на евентуална рецесия.

„Вашингтон Пост” съобщи в понеделник, че висши служители на Белия дом обсъждат временно намаляване на данък общ доход с цел подпомагане на икономиката.