България Север, Общество

Внимание: Новите светофари в Габрово заработиха!

Новите светофарни уредби, изградени и монтирани съвсем скоро на кръстовището на ул.“Юрий Венелин“ с ул.“Априловска“ и това на бул.“Априлов“ с ул. „Райчо Каролев“ (Козирката) в Габрово, заработиха.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За щастие те не успяха да предизвикат транспортен хаос, но работата им далеч не започна по най-добрия и безопасен начин.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Оказа, че много от участниците в движението, както автомобилисти, така и пешеходци, изобщо не се съобразяват със светлинната сигнализация, вероятно поради изградените си с годините навици на преминаване през посочените места, което крие опасности.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Това видя репортер на „Габрово Нюз“, извършил проверка на място след читателски сигнал. Свирене с клаксон и подвиквания от отворените прозорци на колите, с призив към някой водач да потегля, често пъти съпровождаха днешната работа на въведените в експлоатация нови светофари в Габрово.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Тези, изградени в района на Двата моста, регулиращи автомобилния трафик и потока от пешеходци, предизвикаха далеч повече ситуации и на моменти напрежение.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Често пъти се случваше шофьорите по ул. „Юрий Венелин“ да стоят неподвижни при „зелен“ сигнал на светофара, давайки предимство на чакащите да пресекат пешеходци по „Априловска“, за които при този режим на работа на уредбата не е разрешено преминаването.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Други водачи пък, вероятно не следящи пътната обстановка, направо си преминаваха на „червен“ светофар през кръстовището, оглеждайки се за пресичащи хора. Неправилно пресичащи пешеходци също не липсваха.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Не такава бе ситуацията на кръстовището между бул.“Априлов“ и ул.“Райчо Каролев“, по-известно за габровци като кръстовището пред Козирката. Тъй като булевардът е широк и видимостта е добра, водачите далеч по-стриктно спазваха подаваните от светофарите сигнали и се съобразяваха с тях.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Мненията за двата нови светофара в Габрово са двуполюсни сред местните. Едни подкрепят осигурената необходима безопасност на движение, с цел предотвратяване на конфликтни ситуации, а други считат, че чрез светофарните уредби ще бъде допълнително натоварен автомобилният трафик в града.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Какъвто и имидж занапред да си изградят двете нови придобивки за нашия град, призоваваме участниците в движението да спазват правилата и да се предвижват с повишено внимание, с цел не допускане на опасни ситуации с материални и нематериални щети.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Припомняме, че изграждането на новите светофарни уредби и осъвременяването на съществуващите се извършва в изпълнение на проекта за развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово. По него бяха подменени светофарите и на кръстовището, свързващо улиците „Юрий Венелин“, „Скобелевска“ и „Брянска“, в района на моста Игото.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Внимание: Новите светофари в Габрово заработиха! е публикуван за пръв път на Gabrovo News.