Бизнес и Политика, България Север

Еталони на десертното гроздепроизводство представят в Открит ден в ИЛВ – Плевен

За поредна година Институтът по лозарство и винарство в
Плевен представя българската селекция в областта на лозарството в Открит ден
на десертното и винено грозде. В изложбата, съпътстваща проявата,
са представени 37 лозови сортове, от които 29 десертни и 8 винени. Една част от
пробите са от Южна България на проф. Ройчев.

Повече за изложбата разказа проф. Мирослав Иванов, завеждащ
Отдел по селекция, винарство и химия.

Представени са два утвърдени преди два месеца със заповед на
министъра на земеделието сорта, селектирани в Института, които ще бъдат
патентовани есента. Отделно от това някои нови хибридни форми и някои интрудицирани
– внесени от друг регион сорт, изпитван при нашите климатични условия.

Това е национално богатство, което трудно успяваме да
съхраняваме, тъй като няма целево финансиране на генофондовете в трайните
насаждения и не е изключено в бъдеще да го загубим, не скри проф. Иванов. Той уточни,
че гостите могат да опитат от сортовете, които са  в консумативна зрялост на този етап.

Постоянно потреблението на хората  изисква да се повишава качеството по отношение на външен вид, коментира още проф. Мирослав Иванов. „Гроздето, Царят на плодовете, първо грабва погледа. Колкото е по-атрактивен, по-голям гроздът, по-едри зърната, толкова по-лесно се харесва. А съчетано с отлични вкусови качества става съвършен продукт за консумация. Голяма част от представените плодове са именно такива – с едри зърна, еталони на десертното гроздепроизвоство“, категоричен е селекционерът. Той не скри, че българската селекция в областта на лозарството е създала доста такива еталони, но за жалост като грозде те не стигат до крайния потребител. „Българският потребител консумира в по-голямата си част грозде, което е внос и няма нищо с качествата на българските сортове. Не само сортът, но и почвено-климатичните условия на страната ни дават предпоставки да се получи един съвършен плод, който действително е Царят на плодовете“, отбеляза проф. Иванов.

Материалът Еталони на десертното гроздепроизводство представят в Открит ден в ИЛВ – Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.