Бизнес и Политика

Пазарният дял на ОПЕК намалява, но няма отклонение от курса за ограничаване на доставките

Делът на ОПЕК на световния пазар на петрол е намалял до 30%, най-ниският от години, в резултат на ограничаването на доставките и принудителните загуби, които търпят Иран и Венецуела, инфформира агенция „Ройтерс”. Все пак, има малки признаци, че производителите се колебаят по отношение на стратегията си за ограничаване на доставките.

Суровият петрол, доставян от Организацията на страните износителки на петрол съставлява 30% от световните доставки на черно злато през юли 2019 г., което е намаление в сравнение с дела на ОПЕК от над 34% преди десетилетие, и пика от 35%, достигнат през 2012 г., сочат данните на картела.

Въпреки мярката за съкращаването на доставките, предприета от ОПЕК, петролът поевтиня от пиковото ниво от над 75 долара за барел, достигнато през април 2019 г., до 60 долара, притиснат от забавянето на глобалната икономическа активност на фона на тревогите около търговския спор между САЩ и Китай, и Brexit.

Ако спадът в цените на черното злато продължава и пазарният дял на ОПЕК все така ерозира, това повдига въпроса дали продължаващото ограничаване на доставките обслужва най-добре интересите на производителите, обобщава „Ройтерс”.

OПЕК и неговите съюзници имат споразумение за ограничаване на доставките до март 2020 г.

Групата се опита да защити пазарния си дял при предишния саудитски министър на петрола Али ал Наими, който рязко увеличи производството през 2014 г.

Наими се надяваше да спечели битката за световния пазар, твърдейки, че продукцията на ОПЕК е най-евтината в света и ще позволи на групата да надмине други производители като Съединените щати.

В резултат на стратегията му пазарният дял на ОПЕК се повиши, докато цените на петрола се сринаха под 30 долара за барел, което предизвика много фалити на нефтени компании в САЩ.

Рияд и ОПЕК бяха принудени да се върнат към намалението на производството през 2017 г., за да подкрепят цените, а източници от ОПЕК твърдят, че в момента няма признаци на желание за връщане към увеличаването на добива.

Докато ОПЕК подкрепя повишаването на цените на петрола, пазарният дял на картела рязко намаля през последните две години. Световните доставки нараснаха с 2.7% до 98.7 милиона барела на ден, докато суровият добив на ОПЕК е спаднал с 8.4% до 2.6 барела на ден.

Според анализатори от шведската банка SEB,  засега ОПЕК+ все още има възможност да действа с ограничаването на доставките, тъй като страните, които правят повечето от доброволните съкращения на производството си – Русия, Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ и Ирак, все още добиват суровината със сравнително високи темпове. Големите губещи са Иран и Венецуела, засегнати от американските санкции.