България Север

Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата

Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини. Това заяви днес, 24 август, президентът на Република България Румен Радев по време на честванията на 142 години от Шипченската епопея.

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия.

И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните. Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата.

Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си срещу посегателства – от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие. Вечна памет на героите! Да живее свободна и независима България!“, заяви президентът Румен Радев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата е публикуван за пръв път на Gabrovo News.