Интериор

Топ тенденциите за 2019 година, които ще бъдат актуални в интериорния дизайн на кухнята

В миналото кухните бяха онези пространства, скрити в задната част на къщата. Те бяха възприемани само като мястото, където се е приготвяла храната, но в наши дни това вече не е така. Днес кухните имат много по-значима роля в интериорния дизайн на дома. Смело можем да кажем, че кухнята е сърцето на дома, мястото къде се случва магията и всички се събират.

С годините вътрешния дизайн на кухните става все по-важна част от дома и дори можем да кажем, че тези пространства не могат да избегнат новостите и актуалните тенденции в интериорния дизайн. Само до преди няколко години супер актуални бяха лъскавите кухни, но според специалистите това се промени.

За да ви запознаем с актуалните тенденции в интериорния дизайн на кухнята заедно с дизайнера на Моми Студио – Антония Саранеделчева сме ви подготвили кратко ръководство, което ще ви даде насоки как да превърнете вашата кухня в красиво и функционално пространство, което все пак да отразява вашата същност.

 

Интелигентни кухни

С непрекъснатото развитие на технологиите, в ежедневието ни навлизат все повече смарт устройства и уреди. Днес все повече се използва термина „умна кухня“, който позволява в пространството да бъде интегрирана технология за всяка функция и уред – от хладилника, през кафе машината до осветлението, които да улесняват вашия начин на живот.

 

Цветове

Класическите бели кухни винаги ще имат своето място в историята на интериорния дизайн, но едно е сигурно през 2019 година те отстъпват място на по-тъмните нюанси като черно, сиво, тъмно синьо, тъмно зелено и други. Освен това двуцветното кухненско обзавеждане е нещо, което също ще бъде актуално тази година. Така, че ако отдавна си мечтаете да комбинирате два цвята във вашата кухня сега е вашия шанс, тъй като това ще бъде сред топ тенденциите.

 

Материали

Според световните дизайнери тази година в интериорния дизайн на кухните ще се използват естествени материали като дърво, камък и цимент.

Промишленият бетон отстъпва място на рустикалните тухли и естествен камък, които ще направят интериорния дизайн на вашата кухня естествен, елегантен и комфортен.

Освен това гранита отстъпва място на кварцовите плотове с терацо ефект, които не само изглеждат фантастично, но са и не порести и почти неразрушими.

Дървото и другите естествени материали създават изкушаваща и успокояваща среда, в която ще искате да останете за по-дълго.

 

Отворени рафтове

Те ще продължат да бъдат сред актуалните тенденции през 2019 година. Отворените рафтове позволяват да изложите вашия кухненски декор, висококачествени съдове за готвене и свежи продукти.

 

Декоративни плочки

Тенденциите в интериорния дизайн на кухните не се фокусира само и единствено върху мебелите, а се придава и голямо значение на стенните покрития, което им отрежда важна декоративна роля. Добавете цвят и жизненост в кухнята си с испански, марокански или италиански плочки, а цветните и геометрични шарки са нещо, което спокойно можем да кажем, че е задължително за дизайна на кухните през 2019 година.

 

Матово покритие

Ерата на гланца приключи. Да приветстваме матовите покрития! Те са безкрайно готини и освен това много по-лесно се поддържат чисти, за разлика от гланцовите, което ги прави една изключително печеливша тенденция.

 

Уникални мивки и кранове

Когато става въпрос за мивки и кранове, медните и месингови изделия ще продължат да бъдат актуални и тази година. Нещо повече те са сред водещите тенденции в интериорния дизайн на кухните за 2019 година.

 

Еклектичен микс и функционалност

Ако сте човек, който харесва по-малко от всеки стил и не може да реши между Арт Деко или модерен стил, тогава през 2019 е вашия момент да направите редизайн на вашата кухня, така че да бъдат в крак с актуалните тенденции. Еклектичният микс от стилове и елементи са една от водещите тенденции в интериорния дизайн на кухнята. Комбинирайте старинни мебели като маси и кухненски столове с по-съвременни елементи. Поиграйте си с различни цветове и текстури и помислете за подовите настилки.

 

Подови настилки

Последната тенденция, която ще ви представим, но не и по значение е при подовете в кухнята. Ярките, шарени и дори цветните подови настилки за кухни са сред горещите тенденции, които продължават да са актуални и през 2019 година. Подовете тип шахматна дъска са изключително готини – смела препратка към класическите кухни от 1950 година. Заложете на керамични или дървени подови настилки и няма да сгрешите.