Бизнес и Политика

Китайските коментари за разрешаване на търговския спор повишиха индексите на „Уолстрийт”

Американските фондови борси отвориха със значително повишение в четвъртък, след като Китай изрази надежда за разрешаване на търговския спор със Съединените щати и успокои притесненията на инвеститорите за риска от рецесия, предаде агенция „Ройтерс“.

Индустриалният индекс Dow Jones .DJI се повиши с 212.99 пункта, или 0.82%. S&P 500 .SPX се повиши с 22.43 пункта или 0.78%, а Nasdaq Composite .IXIC спечели 88.90 пункта, или 1.13%.

Китай се надява САЩ да създадат необходимите условия за новия кръг търговските преговори през септември, стана ясно в четвъртък. Според китайското министерство на търговията напредъкът на преговорите ще зависи от това дали Вашингтон може да създаде благоприятни условия.

Миналия петък търговската война между двете най-големи икономики в света отново екскалира, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще наложи допълнително мито от 5% върху китайски вносни стоки за около 550 милиарда долара.

Този ход дойде часове, след като Китай обяви, че ще обложи с наказателни тарифи стоки от САЩ на стойност 75 милиарда долара.

Китай се надява САЩ да отменят планираните допълнителни тарифи, за да се избегне ескалация в търговската война, заяви говорителят на министерството на търговията Гао Фенд в четвъртък.

В продължение на две години администрацията на Тръмп се опитва да окаже натиск върху Китай да премахне това, което нарича нелоялни търговски практики, и да направи сериозни промени в политиките си за защита на интелектуалната собственост, принудителните трансфери на технологии на китайските фирми, индустриалните субсидии и достъпа до пазара.