Бизнес и Политика

Китай освобождава някои американски стоки от наказателни тарифи

Китай обяви първата вълна американски продукти, които ще освободи от ответни митнически тарифи, съобщи агенция „Ройтерс”. Става дума за 16 вида продукти, които Китай обяви дни преди планираната среща между търговските преговарящи от двете страни, което може да се тълкува като опит да се успокои търговската война.

Изключенията от тарифите ще се прилагат за редица американски стоки, включително някои лекарства за лечение на рак и смазочни материали, както и рибни продукти, съобщиха от Министерството на финансите в Пекин в сряда.

Някои анализатори разглеждат този ход като приятелски жест, но не го тълкуват като сигнал, че и двете страни подготвят сделка.

Освобождаването на някои стоки от наказателни мита може да се разглежда като жест на уважение към САЩ преди преговорите през октомври, но по-вероятно е средство за подпомагане на икономиката“, отбелязва икономистът Ирис Панг, цитирана от „Ройтерс”.

Списъкът на освободените от мита американски стоки засега бледнее в сравнение с над 5000 вида американски продукти, които вече са обект на допълнителни тарифи от страна на Китай. Освен това основният американки внос в Поднебесната империя, като соя и свинско месо, все още се облага с тежки допълнителни мита, докато Китай увеличава вноса от Бразилия и други страни доставчици.

Съобщението за отпадането на митата за някои американски стоки в сряда идва преди китайските търговски преговарящи да се срещнат със своите колеги от САЩ в средата на септември във Вашингтон. Тези разговори ще бъдат последвани от дългоочакваните срещи на ниво министър в началото на октомври в американската столица, в които ще участват вицепремиерът на Китай Лю Хъ, американският търговски представител Робърт Лайтхайзер и министърът на финансите Стивън Мнучин.