Бизнес и Политика

Агенция „Синхуа”: Китай ще освободи свинското и соята от допълнителните тарифи за американския внос

Китай ще освободи някои допълнителни селскостопански американски продукти, включително соята и свинското месо, от допълнителните наказателни тарифи за вносни стоки от САЩ, според информация на официалната китайска агенция „Синхуа”, предаде „Ройтерс”.

Китай наложи допълнителни тарифи от 25% за американските селскостопански продукти, включително соята и свинското месо през юли 2018 г. Поднебесната империя повиши тарифите за соята с още 5%, а за свинско с още 10% на 1 септември.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп подкрепя постигането на всеобхватна сделка с Китай, но не изключва възможността за временен пакт, тъй като, по думите му, „лесното“ постигане на споразумение не би било възможно.

Двете най-големи икономики в света се подготвят за нов кръг от търговските преговори, които трябва да обуздаят бушуващата повече от година търговската война, която навреди на глобалния икономически растеж и разтърси финансовите пазари.

Китай поднови покупките на американски селскостопански стоки, което САЩ приветства, а Тръмп отложи повишението на тарифите за някои китайски стоки с две седмици като жест на уважение към китайския президент Си Дзинпин.

Очаква се представители на по-ниско ниво от САЩ и Китай да се срещнат следващата седмица във Вашингтон преди разговорите между висшите търговски преговарящи в началото на октомври. Преговарящите на най-високо ниво за последно се срещнаха лице в лице в Китай през юли.

Търговската война засегна глобалната икономика. В четвъртък Международният валутен фонд прогнозира, че взаимните американски и китайски наказателни тарифи могат да намалят глобалния БВП през 2020 г. с 0.8% и да доведат до още повече загуби впоследствие.

Все пак глобалните финансови пазари отчетоха повишение в четвъртък след помирителните жестове от двете страни.