Бизнес и Политика

„Стара хартия за нова книга” на 15 септември  в София

На 15 септември за седма поредна година София е домакин на инициативата „Стара хартия за нова книга“. Всяко дете, което донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една книга като подарък. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ – „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.

Събитието ще се състои от 10.00 до 19.00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“. Кампанията се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова

По традиция всяка кампания протича под знака на специален литературен талисман от популярна детска книжка. Тази година малчуганите ще се забавляват с детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън, публикувана на български език от издателство „ФЮТ“, основен партньор на каузата.

Но това не са единствените изненади, подготвени за участниците в инициативата. Освен много песни, танци, театър и игри с награди, интерактивна книга с великански размери ще даде възможност на малчуганите да се превърнат в нейни приказни герои. Те ще се включат в приключенията на Стойко и неговите приятели, ще помогнат на рибата Тони да изпее своята рибешка песен и ще почистят езерото от отпадъци. А за да разберат как продължава историята им, децата ще трябва да си извоюват книжката „Да уловиш остров“, като премерят сили в специални викторини. Двете произведения са изработени по дипломен проект на студент от НХА и ще бъдат представени от „ЕКОПАК България“.

Кампанията „Стара хартия за нова книга” се провежда всяка година под надслов „Почисти и прочети” и е насочена към деца от всякаква възраст и техните родители и учители. Основната цел на събитието е да възпита у децата любов към книгата и отговорно отношение към природата, опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци.

Снимка: „Стара хартия за нова книга“