България Север

Помпена станция „Дълбоки“ отново подава вода

Помпена станция „Дълбоки“ възобнови работата си и започна да подава вода за севлиевското село Крушево след 20-годишно прекъсване. С възстановяването на работата на помпената станция ще се нормализира и подобри водоподаването не само на село Крушево, но и за редица други населени места в региона.

снимка: Община Севлиево

„Историята на това съоръжение започва от 1968 година, когато на Общо събрание жителите на Крушево решили сами да си помогнат за водоснабядаването на селото, като прокопаят трасето от 4000 м до местността Дълбоки“, припомни при откриването кметът на селото Илия Илиев. След това проектът бил изоставен за десетилетия.

снимка: Община Севлиево

„Благодаря на Илия Илиев, който беше толкова активен и с чиято помощ този проект беше завършен в толкова кратък срок“, заяви в приветственото си слово кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. Той съобщи, че проектът за реновирането на ПС „Дълбоки“ е бил заложен в краткосрочната програма на ВиК – Габрово, защото експертите са оценили по достойнство този начин на водоснабдяване на село Крушево.

снимка: Община Севлиево

Градоначалникът благодари на служителите на ВиК, които са основни изпълнители, както и на жителите на Крушево, които активно са участвали във възстановяването на помпеното съоръжение.

снимка: Община Севлиево

Проектът за обновяване на помпената станция е започнат през 2013 г. Направен е основен ремонт на съоръженията и е бил рехабилитиран електропровода и трафопоста, захранващи помпите. Обновен и почистен е бил и пътят до самата станция, който е бил силно занемарен. Изцяло подменени са и 4000 метра водопровод от помпената станция до селото, а това драстично е намалило загубите на вода, стана ясно по време на откриването.

снимка: Община Севлиево

„През това лято със съдействието на ВиК – Габрово положихме 3000 м тръби. Въпреки че днес правим откриването на реновираната вече помпена станция, от три седмици тя работи безаварийно. И това помага много на водоснабдяването на селото.“, обясни кметът на Крушево Илия Илиев.

На официалното откриване на обновената помпена станция присъстваха управителят на ВиК – Габрово инж. Владимир Василев и директорът на ВиК – клон Севлиево Никола Бончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Помпена станция „Дълбоки“ отново подава вода е публикуван за пръв път на Gabrovo News.