България Север

Габровският театър празнува 74-ти рожден ден

Първото нещо, което достига до зрителите преди представление и загатва какво да очакват на сцената е театралният плакат. Говорим за постановките, режисьорите и актьорите, обсъждаме декори и костюми, възнасяме или критикуваме драматургичните текстове, но какво знаем за театралния плакат? Помним ли неговия визуален код, чрез който отключваме и осмисляме случващото се на сцената?

Отговорите на тези въпроси ще намерите на 10 октомври, четвъртък, от 18.00 часа в централното фоайе на Габровския театър. На тази дата ДТ „Рачо Стоянов“ ще отбележи своя 74-ти рожден ден и кани габровци, гости на града, приятели и почитатели на театралното изкуство заедно да открият две изложби.

Първата ще представи театрални плакати на габровски постановки от близкото минало и настояще, а втората ще покаже как деца и младежи от Школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ си представят визията на театралния плакат.

Те имат задачата да направят плакати на любими техни детски представления, приказки, както и на литературни творби, които изучават или са ги впечатлили след прочит. Ще бъдат отличени десет рисунки, които ще бъдат представени във втората изложба.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

По случай рождения си ден, Габровският театър ще дари на десетимата млади творци билети за детски и други постановки, в зависимост от възрастта на младите художници. За всички останали гости на събитието са подготвени изненади за празника. Т

ези, които първи пристигнат също ще получат подарък, свързан с дейността на театъра. Веднага след откриването на двете изложби и награждаването, музикално трио Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело ще представят кратка музикална програма, която е вторият подарък от ДТ „Рачо Стоянов“ към всички гости по повод 74-годишнина на театъра.

В програмата ще чуем: Самартини – „Алегро“, Вивалди – „Анданте“, Пърсел – „Рондо“, Моцарт – „Малка нощна музика“, Хендел – „Хорнпайп“, Офенбах – „Кан-кан“ и „Галоп“, Шуман – „Мечтание“, Шостакович – „Валс № 2“, Скот Джоплин – „Парагон раг“ и Петко Стайнов – „Ръченица“.

Запазете датата 10 октомври в календара си и елате в театъра, защото точно в 18.00 часа там ще настане истинска празнична суматоха – пъстра, сладка, шумна, театрално-музикална. На рожден ден като на рожден ден – от публиката настроението, от театъра – забавлението!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Габровският театър празнува 74-ти рожден ден е публикуван за пръв път на Gabrovo News.