България Север

Близо 190 прасета са били отстреляни от началото на ловния сезон

Откриването на ловния сезон за дива свиня от 5 октомври отново беше част от дневния ред на заседание на Областната епизоотична комисия. Близо 190 прасета са били отстреляни през първите два дни на сезона.

Комисията отново напомня, че всички проби за АЧС и Трихинела от отстреляни диви свине и хванати в капан се предават съгласно описаните условия за групов лов в инструкцията към заповед на министъра на МЗХГ.

Обърнато беше специално внимание и на модул ЛОВ, в който трябва да се отразява всяка проба от отстреляно диво прасе на мястото на отстрела и едва тогава се предава в ДГС/ДЛС. В тази връзка бяха обсъдени и практически въпроси.

снимка: Областна администрация – Габрово

Не са малко и отказите да се работи с това приложение, в което попада конкретният модул, тъй като както всяко приложение и то иска позволение за достъп до лични данни на мобилното устройство.

Затова се направи предложение да отпаднат всички допълнителни разрешения, а да остане само достъпа до GPS – координатите. Ловът на територията не само в област Габрово, а и в цялата страна, трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност.

Членовете на комисията акцентираха върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването.

снимка: Областна администрация – Габрово

Контролът на свиневъдни обекти на територията на областта продължава в три направления – стандартни проверки; проверки на обекти от типа „заден двор“, и проверки за репопулация на обекти тип „заден двор“.

За последната седмица от ОДБХ са обходени 39 населени места, проверени 125 обекта, в 1 обект е нарушена забраната в срок от една година да не се отглежда прасе след направена дезинфекция на стопанството.

Продължава да е в сила Заповед на изпълнителния директор на БАБХ, с която се забранява движението на свине на територията на цялата страна, с изключение на случаите описани в заповедта.

Продължават проверките от страна на пътна полиция за нерегламентиран превоз на живи животни във връзка с т.5 и т.7 на свиневъдни обекти, нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Близо 190 прасета са били отстреляни от началото на ловния сезон е публикуван за пръв път на Gabrovo News.