България Север

Румен Петков: Расизмът в България е институционализиран

Да кажем, че в България расизъм няма, би било
несериозно, защото той е институционализиран и основната вина за расистките
скандали е в правителството. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ
Румен Петков в коментар на създалото се напрежение след мача България – Англия.

Той подчерта, че в основата на събитията отпреди дни стоят институциите с бездействието им и в отсъствието на контрол от тяхна страна.

„Месец в английските средства за масова информация английски спортни фактори и институции предупреждаваха, че в София на националния стадион „Васил Левски“ ще има расистки ексцесии и беше нагнетявано това напрежение. Тази част от английския аспект на събитието на бива да бъде подминавана. Голямата част от английската агитка се държа естествено: дойдоха, изпонапиха се, сбиха се, един, за съжаление, почина. Цветът на кожата няма никакво значение – след като хулиганства и е в неадекватно състояние, мястото му е в ареста. Невзимането на мерки създава впечатление, че в България виждаме две категории във футбола – гостите, които могат да безчинстват и да правят каквото искат, и другите сме ние българите“.

Базирайки се на опита си през годините, Петков е
на мнение, че въпросните агитки, в контекста на расисткия скандал, се намират
под нечия протекция и финансова опека.

„За себе си съм убеден, че това е организирано и то няма как да стане зад гърба на министър-председателя, отчитайки неговата чувствителност към подобен род изяви. Не може англичаните да предупреждават един месец и той да не вземе мерки. Не казвам, че непременно той е съучастникът в организацията, но като видим по-именитите фигури там, те са политически обвързани с Борисов. Основната вина за расистките прояви е в политиката, в политиците и институциите, а в конкретния случай в правителството“.

Петков коментира действията на Бойко Борисов във връзка с искането на оставката на Боби Михайлов, пращането на ГДБОП в БФС.

„Г-н Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов, изпрати ГДБОП в Българския футболен съюз и обяви, че държавата ще страда заради шайка олигофрени, без да изясни къде вижда собственото си място. Повтарям, че агитките не са възникнали вчера. Всички си спомнят, че през 2010 г. имаше една група ключови фактори за агитките, арестувани за наркоразпространение. Срещу нито един от тях не последва прокурорско обвинение и съдебно преследване. Днешният резултат много ясно показва, че те наистина са си близки с премиера Борисов и има за какво да му вярват. Борисов заяви, че е разпоредил да спрат парите за българския футбол. Този човек въобще не знае какви пари дава държавата и къде те отиват във футбола. От парите, които държавата дава, в професионалния футбол не влиза една стотинка. Държавата няма отношение към финансирането на националния отбор по футбол. Последните 4 – 5 години държавата дава по 1 100 000 лв. за детско-юношески футбол. Един от основните упреци към Българския футболен съюз би трябвало да бъде развитието на детско-юношеския футбол, допускането в отборите да имаме по 11 чужденци, да нямаме собствена школа, да нямаме развитие на собствени футболисти. Резултатът е в националния отбор“.

Материалът Румен Петков: Расизмът в България е институционализиран е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.