България Север, Общество

Азбучник на българския хаос: Вбесявам (се)

Хората са бесни. От безобразията, с които мафиотизираната държава ги засипва ежедневно. И при това сладкодумно облича тези безобразия в одеждите на загриженост, с две думи – прави ни на глупаци.

Хората са бесни. От наглостта и цинизма на така наречения елит, който никога не е бил толкова брутален и безочлив през последните 30 години. Мисля си, ако някой учен се зарови в историята, може да се окаже, че подобна корупция и гьонсуратлък не е имало не в последните 30, а в последните 130 години.

Хората са бесни от бягството на собствените им деца и родители в чужбина/всички знаем причините за тази масова емиграция/. Друг е въпросът как българите се справят в чужбина, колко от тях успяват и колко не. Съвсем друг е въпросът дали част от тях ще се върнат, за да остареят в България/ако все още има такава страна/. Очевидно, обратно на крокодилските сълзи, които рони, управлението на държавата не желае или не може да се справи с този глобален проблем.

Хората са бесни от демографската криза и застаряващото население. И въпросът не е само в това дали ще има кой да изкарва парите на пенсионерите в близките десетилетия, а дали ще има българска популация.

Хората са бесни от заграбването на държавните активи – под земята и над нея – от шепа ненаситни типове, които наричат себе си бизнесмени. Същите тези бизнесмени крадат с активната помощ на институциите, политиците и най-висшето ръководство на държавата.

Хората са бесни от зейналата пропаст между елит и народ. Ехото от единия край на пропастта не се чува на другия. Хората са бесни от продажните медии, които са превърнали лъжите, подменянето на фактите, клеветите и идиотския кич по страниците и предаванията си в норма.

Хората са бесни от все по-западащото и поскъпващо здравеопазване, от масовото опростачване на все по-голяма част от образованието и културата ни.

Хората са бесни. Бойко Борисов обеща да си отиде от политиката едва, когато построи магистрала „Хемус”. Като се има предвид, че нейното строителство е започнато преди 45 години, навярно ще трябват още толкова, за да бъде завършена. Изглежда Той ще бъде първият управляващ столетник на тази Територия. При нужда има кой да Му подаде памперсите, когато реже лентичката, не го мислете.

Хората са бесни от нарастващо чувство за обреченост, от липса на надежда. И това вече е страшно.

Хората са бесни. Значи трябва нещо да се направи. Ситуацията може да се промени, не се съмнявам в това. Следващият въпрос обаче е – има ли подходящи хора за управление в полза роду? Има ли?

Защото ако няма….

Преди време Умберто Еко беше казал следните думи за България: „ Страната ви прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си. България е една умираща, изчезващата държава, чието общество е загубило способността да реагира адекватно на подлеците, наметнали наметалото на демокрацията.”

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари,
чиито наименования следват последователността на буквите в българската
азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от
теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през
хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Азбучник на българския хаос: Вбесявам (се) е публикуван за пръв път на Gabrovo News.