България Север

Заловиха горски, приемал „парични дарове“ от фирми, за да не пише актове

Длъжностно лице от Регионалната дирекция на горите – Велико Търново, действал на територията на община Трявна, е бил арестуван, заради приемане на подкуп, научи от свои добре осведомени източници в бранша „Габрово Нюз“.

Горският приемал „парични дарове“, с ясната цел и съзнание – да си „затваря очите“ и да не съставя актове за нарушения на фирми, занимаващи се с дърводобив в региона.

По неофициална информация мъжът е бил спипан от органите на реда с белязани банкноти, след поредното получаване на нерегламентирани средства, но това тепърва ще бъде изяснено и оповестено.

Горският служител е бил задържан за срок от 72 часа и привлечен в качеството си на обвиняем. Вместо обаче мъжът да бъде задържан под стража и остане в ареста, каквото искане имала Прокуратурата в Габрово, състав на Габровския окръжен съд му определил мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лв. и той бил пуснат на свобода.

Независимо от това, Прокуратурата ще протестира определението на съда в законовия срок, става ясно от официална информация, разпространена по случая от пресцентъра Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Оттам съобщават още, че Окръжна прокуратура – Габрово води досъдебно производство за подкуп на длъжностно лице.

С постановление от 18 октомври т.г., прокуратурата е привлякла мъж, в качеството на обвиняем за това, че в периода от началото на 2015 г. до 17 октомври 2019 г., на територията на община Трявна, действайки при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице в РДГ – Велико Търново, поискал и приел от представители на търговски дружества, занимаващи се с дърводобив, дарове – парични средства в размер на 1 100 лв., които не му се следват, за да не извърши действия по служба – да не състави акт за установяване на административно нарушение (АУАН), при констатиране на такова по чл.301, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Прокуратура е постановила задържане на лицето за срок от 72 часа. С оглед на събраните по делото доказателства, както и за това, че за извършеното тежко престъпление Законът предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба до пет хиляди лева, Прокуратура е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

След разглеждане на делото, Окръжен съд – Габрово не е уважил направеното искане, като е определил мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 1000 лв. Прокуратурата ще протестира определението на съда в законовия срок, гласи разпратената до медиите позиция.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Заловиха горски, приемал „парични дарове“ от фирми, за да не пише актове е публикуван за пръв път на Gabrovo News.