Бизнес и Политика

Форум по роботика и автоматизация събра българската технологична екосистема

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) бе организатор на първия по рода си форум за роботика и автоматизация в България – Robotics Strategy Forum 2019.

Събитието събра на едно близо 200 представители на държавната администрация, българската индустрия, образователни институции, международни инвеститори, консултанти и стартиращи компании.

Форумът бе открит от изпълнителния директор на ИАНМСП г-н Бойко Таков, който се включи на живо в зала „Витоша“ на Интер Експо Център от Тунис, където предвожда българската делегация по време на Българо-тунизийски бизнес форум, както и от главният изпълнителен директор на Софийската агенция за инвестиции – г-н Владимир Данаилов.

Г-н Таков поздрави участниците в Robotics Strategy Forum, като отбеляза, че се надява това да бъде само първото от поредица събития, които да обогатят цялостната екосистема, развиваща иновативните производствени технологии в България.

Robotics Strategy Forum 2019 стартира с проучване на високотехнологичния сектор у нас. Ето и акценти:

• На минута в България се произвеждат двa 100-литpoви бoйлepa в завода на „Теси“ в Шумен;

• На ден в България се произвеждат около 4000 хладилни уреда в завода на „Либхер“, 18 000 сензора в завода на „Фесто“ в София, 120 000 манометри в завода на Ваттс Индъстрийс в Пловдив;

• У нас има малко познати лидери на световно ниво – „Пентакс Медикъл“ оперира най-големия европейски сервизен център за медицински ендоскопи и българската компания „БТЛ Индъстрийз“ е сред трите най-големи производители на физиотерапевтични уреди в света;

•          Съществуващите компании у нас се разширяват чрез инвестиции в сферата на автоматизацията: „Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани“ инвестира 40 млн. в нова бутилираща линия за PET бутлики, която е най-модерната във всички 28 държави, а „Монделийз България“ инвестира в нова производствена линия, която може да произвежда до 6 600 бонбона в минута и е най-бързата в света в своя клас;

В панела „Подкрепа за иновации и бизнес развитие“ г-жа Йоанна Ценова, старши експерт към ИАНМСП, представи актуална информация по проектите, които Агенцията ръководи в подкрепа на иновациите в страната – Национален иновационен фонд и неговата 11-та сесия, както и за двете направления ваучерни схеми – за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на микро, малки и средни предприятия и за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа.

По време на тематични панели бяха обсъдени тенденциите в сферата, а г-н Йонко Чуклев от ПАРА изнесе актуални данни от проучването на асоциацията за състоянието на автоматизацията на българската индустрия.

Темата за бъдещето на роботиката бе засегната в специална презентация на г-н Алекс Харви от британската софтуерна компания Ocado Technology, а г-н Боян Рашев от denkstatt България представи темата „Води ли автоматизацията до устойчиво развитие“.

Дискусиите по време на събитието анализираха различни казуси около робо стартъпите на България, образованието в сферата на роботизацията, както и правните и HR предизвикателства пред компаниите, решили да развиват автоматизираните си процеси.

Първият изцяло български индустриален робот бе показан в eкспо зоната на събитието, като от компанията производител Giga Automata заявиха, че ще бъде пуснат на пазара до края на 2019 година.

В рамките на Robotics Strategy Forum бяха проведени множество В2В срещи за привличане на нови бизнес партньори.