България Север

Комисията по заетост с предложение до Министерството на труда

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие обсъди обобщената информация за резултатите от второто за тази година проучване на потребностите на работодателите от работна сила в област Габрово.

78 работодатели са попълнили анкетните карти, най – висок процент на активност очаквано е в сектор „Индустрия“, но прави впечатление че 70 % от фирмите отново са част от извадката за това проучване.

В голяма част отговорите на работодателите се препокриват с първото проучване, което беше направено в началото на тази година. Събираемостта на данни е добра, констатират членовете на постоянната комисия, но с изключително много усилия от страна на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

В тази връзка Комисията ще излезе с мотивирано предложение до Министерство на труда и социалната политика това анкетно проучване да се осъществява веднъж в рамките на година или да се увеличи времето между две проучвания, информираха от Областна администрация – Габрово.

Да се прецизират ползваните данни при изготвяне на актуални списъци на фирмите включени в задължителната извадка, защото при сега ползваните списъци една част от работодателите се оказват със спрени дейности официално или не функциониращи от различни периоди време.

Освен това подобни проучвания се провеждат и за нуждите на НСИ, и в това направление би могъл да се оптимизира процесът по събиране на данни, предложиха още от Комисията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Комисията по заетост с предложение до Министерството на труда е публикуван за пръв път на Gabrovo News.