България Север

Професионалното образование и дуалното обучение обсъждаха на кръгла маса в Плевен

Гост на форума беше министърът на образованието Красимир Вълчев

На кръгла маса в зала „Гена Димитрова” днес преподаватели от плевенските професионални гимназии и представители на бизнеса обсъдиха актуалните проблеми на професионалното образование и дуалното обучение у нас. Гост на форума беше министърът на образованието Красимир Вълчев, според когото е настъпил моментът да бъдат мотивирани повече деца да се включат в професионалното образование, защото в следващите години позициите, в които ще има най-висок ръст на доходите, ще бъдат тези, които изискват именно такова образование.

По думите на министъра вече са предприети стъпки за увеличаване на приема в професионалните училища, предоставени са допълнителни средства на гимназиите за определени специалности. Предоставени са и допълнителни стипендии на учениците, въведена е и се разширява дуалната форма на обучение, която е много по-привлекателна форма за учениците. В нея те виждат пряката връзка с работната среда, чувстват приложимостта на уменията, които придобиват.

През тази година в
България има близо 3 хиляди ученици в дуална форма на обучение, което е 2 пъти
повече от миналата учебна година, но това според министър Вълчев все още е
крайно недостатъчно и тази форма трябва да се стимулира допълнително.

Стартиран е проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен разтеж”, който до голяма степен ще продължи проекта, който беше финансиран от швейцарското правителство. Важно е обаче да имаме три страни при дуалната форма на обучение – професионална гимназия, работодател и ученици. Според министъра работодателите от най-важните големи индустрии се включват, но все още е трудно да бъдат мотивирани малките и средните, тъй като те в общия смисъл имат по-малка нужда от специалисти.

По думите на министър
Вълчев ще имаме най-голям недостиг на технически кадри с професионално
образование през следващите 10 години.

Материалът Професионалното образование и дуалното обучение обсъждаха на кръгла маса в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.