България Север

Децата на ДГ “Мечо Пух“ – верни на родното изкуство, обичаи и традиции

В Детска градина “Мечо Пух“ – Габрово от години съществува традиция, щом есента разпилее топлите си багри по склоновете на планината, подготвителните групи поемат на път към вековните корени на потеклото си, потекло на българи.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Докосването до мъдростта, красотата и възвишените идеали на народното изкуство и бит, разкриват пред детските души богатството от идеи – духовни и материални, изпълват сърцата им с гордост и любов, с привързаност към миналото на род и родина, с оптимизъм и вяра за бъдещето.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

В изпълнение на дейностите от годишния план и по Програма за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование и тази есен подготвителните групи посетиха „Боженски чифлик“ в село Съботковци.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

На 15 и 16 октомври децата от ІІІ и ІV групи се докоснаха до древните тайни в хлебарството, поизцапаха ръцете си с брашно и тесто и месейки го вложиха своето въображение и усещане за красота, измайсторявайки уникални ароматни хлебчета за радост на присъстващите родители и учители.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Само след няколко дни, на 22 октомври, същите групи посетиха село Гарван по покана на НЧ “Христо Ботев 2008“, във връзка с проект на читалището за провеждане на интерактивни форми на неформално екообразование “С празна крина хамбар не се пълни“.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Посещението на музейната експозиция и практическото усвояване на народни художествени и домашни занаяти: плетене на плет, варене на царевица на пещ, месене на хляб и др., въведоха децата в света на народното изкуство, българския фолклор, традиция и бит.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Това е най-прекият и естествен път за получаване на екологични знания и ценностно ориентиране, за приемане на природата като вдъхновител на всичко, сътворено от пъргавите пръсти на българина, а нейната красота като предпоставка за хармония.

снимка: ДГ “Мечо Пух“
снимка: ДГ “Мечо Пух“

А ние, възрастните, сме убедени, че всичко видяно, чуто и преживяно, децата ще отнесат със себе си в своето ежедневие и в бъдещето.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Децата на ДГ “Мечо Пух“ – верни на родното изкуство, обичаи и традиции е публикуван за пръв път на Gabrovo News.