Бизнес и Политика

Италианско градче привлича нови жители с безплатни жилища

Преди време в италианските градове Зунголи и Самбука, разрушени имоти се продаваха на цена малко над един долар, с цел да се привлекат нови жители.

Сега в сицилианския град Камарата стигат и по-далеч- предлагат жилища напълно безплатно. Кметът на града е силно мотивиран да го спаси от обезлюдяване, и през последните 3 години убеждава собствениците на домове, които са ги напуснали отдавна, да преотстъпят рушащите се и изоставени сгради безвъзмездно на новите жители на града.

Повечето от тези имоти са в нак-старата част на Камарата. Ако те бъдат възстановени и реновирани това би запазило автентичността и историята на града.

Разбира се има и някои условия, които новите собственици трябва да изпълнят, за да им бъдат предоставени жилищата безплатно. Те трябва да реновират имота в рамките на 3 години и да направят депозит в размер на 5 000 евро, който ще им бъде възстановен след приключване на работата. Необходимо е и да предоставят ясен план за обновление на имота. Сред всички кандидати с най-голямо предимство ще бъдат младите семейни двойки с деца.