България Север

ОП „Благоустрояване“ с щедър жест към кучкарите в Габрово!

Общинското предприятие „Благоустрояване“ – Габрово, поверено за управление на брата на заместник министър – председателя Томислав Дончев, е дало щедрата сума от близо 13 500 лева за изграждането на първата площадка за свободно разхождане на домашни любимци на територията на града.

снимка: Община Габрово

Това стана известно от официалния отговор на Община Габрово, във връзка с изпратени от „Габрово Нюз“ въпроси, по отношение на площадката за свободно разхождане на кучета, за която в началото на тази седмица администрацията на кмета не пропусна да съобщи.

В информацията, наред с всички характеристики за новата придобивка и радост за всички кучкари в Габрово, беше изпусната и не упомената цялата стойност на направената инвестиция, което наложи да изпратим нашите питания, за да дадем повече гласност на публичния харч.

снимка: Община Габрово

Общата стойност на средствата, изразходени за закупуване и обработка на материалите, е близо 13 500 лв. с ДДС, като в това число са включени: оградата, метални профили, дървени греди, кошчета за отпадъци и декоративна растителност.

снимка: Община Габрово

В тази сума не е включена стойността на дървения чипс, дъски за съоръженията, пънове за сядане и катерене, маси, както и труда за изработването им, тъй като са направени от служители на ОП „Благоустрояване“ с материали от премахнати дървета на територията на Габрово. Всички средства са осигурени от текущия бюджет на предприятието, посочват от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

От отговора на администрацията на кмета става ясно още, че изградената площадка е включена в графиците на различните отдели на предприятието, като към момента все още се определя честотата на почистване и сметосъбиране, тъй като не е ясна посещаемостта на терена.

снимка: Община Габрово

След установяване на натовареността на обекта, той ще бъде включен в седмичните графици на отдела, а при установяване в бъдеще на по-голяма от първоначалната натовареност, графиците ще бъдат коригирани.

снимка: Община Габрово

Теренът е с обща площ от 730 кв. м. и е разделен на две зони – зона за дребни породи и зона за едри породи. Разположен е успоредно на река Янтра, зад бензиностанция на изхода за Велико Търново.

снимка: Община Габрово

На площадката са монтирани съоръжения за игра и обучение на домашни любимци, произведени в дърводелската работилница на ОП „Благоустрояване“. Сред тях са везна за преминаване, естакада за кучета, тунел, кучешки слалом, стъпала за катерене с различна височина и диаметър.

снимка: Община Габрово

На територията на площадката са разположени и места за отдих и почивка на стопаните (придружителите на кучета), както и задължителните кошчета за отпадъци. Засадена е декоративна растителност. Част от зоната е насипана с дървесни стърготини – отпадъчен продукт от дробенето на опасни и счупени клони.

снимка: Община Габрово

Площадката се опазва съгласно нормативните актове, касаещи общинското имущество, включително Наредба №3 за опазване на обществения ред и сигурността на територията на община Габрово, приета от Общински съвет – Габрово, като съгласно чл. 19 (1) от същата наредба „Актовете за установяване на административните нарушения се съставят от органите на ОД на МВР – Габрово или длъжностни лица от общинската администрация, упълномощени от кмета на община Габрово“.

снимка: Община Габрово

Правилата за ползване на площадката са категорични! При влизане и излизане, кучетата трябва да бъдат с поставена каишка. Собствениците (придружителите на кучета) са длъжни да почистват незабавно след тях, като за целта във всяка от зоните са монтирани по две кошчета за кучешки отпадъци. Домашните любимци не трябва да бъдат оставяни без надзор, а агресивни животни не се допускат.

При установени нередности, посетителите на площадката могат да използват телефона за сигнали на Община Габрово – 0 700 144 10.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът ОП „Благоустрояване“ с щедър жест към кучкарите в Габрово! е публикуван за пръв път на Gabrovo News.